13 юли 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Трима болни от марсилска треска в болницата в Пазарджик

kurlezh

Пазарджик.Трима болни от марсилска треска са лекувани в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик от началото на годината. 39 са извадените кърлежи от инфекционистите само за първите 10 дни на месец юни. Тази година кърлежите се активираха по-рано заради топлото време и достатъчните дъждове.

„Само част от кърлежите се вадят в Инфекциозно отделение. Много хора, особено по селата, които са отглеждали животни, не стигат до отделението и ги премахват сами. Самият кърлеж не причинява болест. Той е заразен с микроорганизъм, който може да причини заболяване.

Пазарджишкият регион е ендемичен за марсилска треска

Тази година обаче имаме само няколко случая. Кърлежи сваляме, но не се развива заболяването“, обясни доц. д-р Мария Пишмишева.

Другата болест, която е най-разпространена в България, е лаймската борелиоза, но тя не е характерна за Пазарджишка област. Доц. Пишмишева препоръчва свалените кърлежи да се изследват дали са заразени с причинителя на лаймската болест, но подобни изследвания се правят в столицата. Тя съветва кърлежите да не се пипат с голи ръце, да не се мачкат и изстискват, а да се премахват с ръкавици и очила на очите. Кърлежът не трябва да се третира с мазнина и да не се сваля, ако не се знае точно по какъв начин. По-добре е да се потърси специализирана помощ.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!