27 юли 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Сотир Стойчев подари нова придобивка на крепостта „Перистера“

cheshma peristera

Пещера. Сотир Стойчев подари нова придобивка на крепостта „Перистера“. Каменна чешма с корито и  течаща вода ще пръска живителна влага и ще разхлажда туристите сред настанилата се горещина на историческото място над града.

Благородното начинание в духа на старата българска традиция е идея на Сотир

Кметът Йордан Младенов връчи на майстора Свидетелство за дарение. Волята на дарителя : „Да се съхранява в антична и средновековна крепост „Перистера“.

Снимка : peshteraprim

Запретнал ръкави Сотир и интересната чешма от каменен риолитен масив от района на Пещера измайсторил.  Цял месец бил нужен на нашия съгражданин да пригоди външната чешма за да се впише в общия изглед на цитаделата, а водата да струи с приятен и разхладителен ромон в коритото.

Нека бъде пазител на времето, нека посетителите чуят приказките, които напява водата. Нека разказва на мало и голямо за времето и хората живели по тези места„, споделя Сотир. Повече от 9 чешми даром е направил той в България:  в Стара планина, на Витоша, в Родопите и в дворовете на приятели от страната.

Майсторът на чешми довери „От камък и чешми, пари не взимам, Бог ми е дал дар с друго да вадя хляба си. Нужно е да свършиш нещо полезно не само за себе си. Подарявам ги на хората за спомен. Чудо е да даваш живот на изворите по горите…“, обяснява  Сотир с приятелски поглед.

И пожела. „На крепостта с име на гълъб да не секва потока от туристи и да има морен пътник та да може на часа да утоли жаждата си…“


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!