18 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

През месец юни : От 12 до 38 градуса и валежи

duzhd

Според климатичните модели, средната месечна температура през месец юни ще бъде около 24 и 25°.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 12° и 15°, а най-високите – между 34° и 38°, като в отделни райони са възможни и стойности до 39°С.

Нормалните валежни количества дъжд се предвиждат да паднат в в низините – от 50 до 90 литра на кв.м., в Предбалкана и по планините – от 95 до 100 литра. Към края на месеца често се наблюдава и засушаване и по-високи дневни температури, достигащи до „тропическите” 37°С. По-малко от нормите ще са валежите в източните райони от страната, като очакваните валежи ще са ще са петнисти и в отделни райони, достигащи до 30-50л/кв.м.

Времето през първото десетдневие на юни

През първото десетдневие се очаква температурите да са около нормата. Над страната ще преобладава слънчево време, но до обяд, следобедите – с валежи и гръмотевици. На много места в Западна България и планинските райони в следобедните часове са възможни краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност. По-малка е вероятността от валежи над източните райони. Температурите в страната ще са между 28-32°С.

Чувствително повишение на температурите очакваме към 4-6 юни. Тогава атмосферата ще е нестабилна и валежи, макар на изолирани райони се  очакват. Очакваните температури  ще са между 32-35°С. Високите температури са предпостави и за екстремни явления, особено  над Западна и Северозападна България, като глобалните модели загатват, че явленията ще са съпроводени от едра градушка!

Ново понижение на температурите, макар и слабо, ще има към края на първото десетдневие. Тогава ни очаква нова порция валежи и риск от наводнения. Въздушната маса към 6-10 юни ще е силно неустойчива. Причина за лошото време че Балканският полуостров ще попада под област на ниско атмосферно налягане, позиционирано над Западните Балкани.

Времето през второто десетдневие на юни

Второто десетдневие ще започне с повече слънчеви часове. Температурите ще се задържат близки до обичайните за това време от годината. Дните ще започват с повече слънчеви часове. В следобедните часове, главно в планините, ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми.

Към средата на второто десетдневие на юни атмосферата ще е стабилна и валежите ще са на по-малко места. Времето като цяло ще е предимно слънчево и горещо. Условия за по-значителни валежи има около 16 и 20юни. Тогава през страната се очаква да премине студен атмосферен фронт.

Времето през третото десетдневие на юни

През първите дни от третото десетдневие времето ще е нестабилно, но ще се задържи топло за периода. На много места ще се развива купесто-дъждовна облачност и следобед ще падат краткотрайни валежи с гръмотевици.

През последните дни от месеца се очаква стабилизиране на въздушната маса и повишение на температурите. До края на периода валежите ще намаляват, а температурите ще се повишават.

Очакваме и период на засушаване, като на по-малко места ще се наблюдават валежи. Дневните стойности ще са между 32-37 °С.

Климатично юни е един от най-дъждовните месеци в голяма част от нашата страна. 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!