18 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков19:13, 24 май 20242min

Пещера отбеляза 24 май

24 05 2024..

Пещера. На 24 май честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Снимка : peshterapim

Пещера се превърна в сцена на мащабно празнично шествие. Училищата от града се включиха в отбелязването на светлия празник. По традиция проявата бе под охраната на доброволците от Детското полицейско управление. Лъчове с ученици прекосиха Пещера и се сляха в едно на централния площад, където се състоя тържествена церемония по посрещане на училищните знамена, за да споделят неповторимата емоция и да отбележат празника на българското Абеве.

Снимка : peshterapim

За да изразят преклонението си към българската реч, към създателите на българската азбука, българските книжовници и просветители тук пристигнаха Васил Филев- председател на Общински съвет- Пещера, общински съветници, Гълъбина Карамитрва- зам.-кмет, Галя Стоянова- секретар на Общината. С пламенни думи за тържествения повод се обърна кметът на Община Пещера Йордан Младенов „ Днес се прекланяме  пред святото дело на братята Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, които ни завещаха светлината на словото и начертаха пътя на България и на всички славянски народи към знание и просперитет.

На този ден най-искрено Ви желая да сте будни, горди и смели! Пазете и развивайте българските ценности и традиции. Множете успехите си. Ценете наследството на нашите предци и най-важното – вярвайте в светлото бъдеще на община Пещера и България! Бъдете здрави, благословени и одухотворени!“

Иван Христев- ръководител на малките доброволци от Детско полицейско управление към ОУ „П. Р. Славейков“ и неговите възпитаници, връчиха Плакет на Кмета за подкрепата по време на обучението на младите охранители.

Снимка : peshterapim

Община Пещера отличи културните си дейци, изявени личности, учители и колективи в областта на образованието и културата.

Снимка : peshterapim

Комисия за удостоверяване с отличия на изявени учители и културни дейци, след отлична обосновка избра тазгодишния Учител на годината.За задълбочена професионална подготовка, иницииране на педагогически иновации, постигнати високи резултати в преподавателската дейност, принос към образователната система на община Пещера бе отличена Цветанка Иванова Иванова  старши учител в начален етап от СУ „Св. Кл. Охридски“. Тя получи отличие и парична награда от Кмета на община Пещера.

Снимка : peshterapim

Парична награда и отличие бе присъдена на Щерьо Ламбрев Бадалов от ОУ „П. Р. Славейков“. Той получава отличията за цялостен принос към образователната система и високи резултати в усвояването на спортни дисциплини. Валентин Иванов Стоянов – старши учител по български език и литература в СУ „Св. Кл. Охридски“ бе отличен и награден за многобройните успехи на учениците си, иновации, с които прославя училището си, наградите и работата му в областта на краеведските  принципи в образованието.За цялостен принос към образователната система на община Пещера бе отличен Георги Ангелов Шопов.

Мария Златкова от читалище „Развитие“ бе номинирана и наградена за цялостен принос в областта на културата. За пръв път бе връчено отличие „Деец на културата“. Престижното отличие получи Верка Петрова Климентова-директор на ДГ „Деница“.

Снимка : peshterapim

След официалната част, започна празничен концерт с участието на изпълнители от всички училища в община Пещера.

Снимка : peshterapim

За първи път празникът се чества по стар стил на 11 май 1851 г. по инициатива на Найден Геров в епархийското училище в Пловдив. Затова Българската православна църква и до днес паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий на 11 май.

Датата 24 май е обявена за официален празник през 1990 г.

Братята Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството. През 1980 година са обявени от папа Йоан-Павел Втори за покровители на Европа.

 

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!