18 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков11:08, 11 май 20241min

Почистиха паметника на Щастливица преди поклонението

alekokostantinov pametnik

Пещера. Туристическо дружество „Купена“ – Пещера извърши почистване на паметника на Алеко Константинов, съобщиха за Peshteraprim от централата им. Акцията се осъществява от членове на дружеството и е по повод 127 -годишнината от смъртта на Щастливица.

На 11 май през 1897 г. е убит Алеко Константинов – Щастливеца

Убеден идеалист, хуманист и демократ, във всички свои дейности като писател, публицист, юрист, политически деец и планинар Алеко се опитва България да е едно по-добро място и е един от героите на следосвобожденска България.

В тези си опити е улучен от неслучаен „случайно“ рикуширал куршум при атентата срещу съпартиеца му Михаил Такев. Така се превръща в една от първите жертви на политическото насилие в България. На погребението му присъстват хиляди хора от цялата страна.

 

Щастливеца умира едва на 34: с планове за академична кариера, специализация във Франция по углавно право, две пиеси, нов роман, околосветско пътешествие и… отказване от цигарите.

Паметникът е разположен до ВЕЦ „Алеко“. Възпоменанието ще се състои на 11.05.2024 в 11:30ч.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!