19 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков9:29, 6 май 20242min

С тържествена заря-проверка Пещера отбеляза 148 години от Априлската епопея

5 may 2024.........

Пещера. Програмата за отбелязване на празника на града започна на 16 април, като в нея бяха включени редица концерти, театрални постановки, изложби и фестивали.

Снимка : peshteraprim

Град Пещера отбелязва своя празник днес, който по традиция е на 6 май-Гергьовден. Празникът започна с молебен за здраве и благоденствие в едноименния параклис Св. Георги“. След това продължава с концерт на фолклорните ансамбли на ЦПЛР при ОДК, читалище “ Развитие“, Ню Арт Център и специалното участие на Румяна Попова.

Снимка : peshteraprim

Основателят на първия Магичен театър в България и на първата Българска илюзионна школа в Националния дворец на децата – „Боби Шоу“, гостуваше в града на малчуганите в ранните часове на 5 май. Срещата му с малките жители на общината в парк Централен беше специален подарък за Великден от кмета Йордан Младенов.

С невероятно шоу известният илюзионист Борислав Борисов демонстрира своите магически трикове пред малчуганите в слънчевия ден. Децата се забавляваха с фокуси, закачки и загадки, и заедно с клоуните изпяха най-популярните детски песни.

Снимка : peshteraprim

Винаги сме казвали, че децата са най-прекрасната, но и най-критичната публика и за да ги впечатлиш, са необходими много опит, познания и професионални качества. Децата на Пещера са невероятни, усмихнати и добри. Пожелавам им щастливо детство и много усмивки.“ пожела артистът в края на спектакъла.

Снимка : peshteraprim

Началото на празничните прояви по повод Деня на Пещера 6 май беше снощи, с дефилето на мажоретен състав от ЦПЛР при ОДК -Пещера.

Снимка : peshteraprim

На 24 февруари 1994 г. с решение №143, гласувано от общинските съветници 6 май – Гергьовден е обявен за празник – „Ден на Пещера“. Първото честване започва вечерта на 5 май 1994 г. с тържествена заря – проверка на Централния площад.

Афишът продължи с изпълненията на Николай Учкунов, Гъмзата Брас шоу и Лили.

Снимка : peshteraprim

Веднага след тях, започна Тържествената заря-проверка за Деня на Пещера. Гостите на празника заеха местата си на официалната трибуна. Тук бяха : Георги Тахов – министър на земеделието и храните, народните представители – Драгомир Стойнев, Стефан Мирев, Стоян Таслаков, Небие Кабак и Осман Мурадов, Васил Филев – председател на Общински съвет Пещера, Цветелина Пенкова – представител на Европейския парламент. За да уважат поканата на Кмета на Пещера, пристигнаха и Найден Шопов -председател на Общински съвет Пазарджик, Кметове на общините –  Пазарджик, Брацигово, Ракитово, Сърница, ръководители на регионални и Областни Държавни структури, архиерейски наместник – свещеноиконом Любомир Траянов и отец Тодор. Местата си заеха зам.-кмета на Община Пещера – Гълъбина Карамитрева, както и секретар на Община Пещера – Галина Стоянова

Снимка : peshteraprim

Денят за почит към загиналите за свободата на България в Пещера продължи с военен ритуал, в който участваха представителен оркестър и части от Силите за специални операции. Проверката бе приета от  генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на Специалните операции.

Снимка : peshteraprim

“ […] Не би било пресилено да се каже, че корените и историята ни са орисали Пещера на успех. Силният дух на града е заредил пещерци със сила да се борят за мечтите си и да не спират по средата на пътя. Да се справят в трудни времена. И да мислят за себе си като общност от хора с общи цели. Имаме и предизвикателство, което устоя на времето – да бъдем мултиетническа община без етническо напрежение и конфликти. […]“, подчерта в словото си пред множеството кметът Йордан Младенов. Градоначалникът напомни, че пещерци носят в кръвта си гените на будни, горди и свободолюбиви предци.

Георги Тахов – министър на земеделието и храните припомни, че остава пещерец дълбоко в душата си От трибуната той поздрави съгражданите си с Христовото Въскрсение.

Проверката по роти завърши с минута мълчание за почит и Химна на Р.България, изпълнен от курсантите.

Снимка : peshteraprim

Заря сложи край на ритуала на 5 май.

Получени са поздравителни адреси от:

Министър на образованието – д-р Галя Кондева

Областен управител на Пазарджишка област,

Командир на Съвместното командване на специалните операции – генерал майор Явор Матеев

Председателя на Административен съд – Пазарджик – Веселка Златева

Изпълнителния директор на НСОРБ – Силвия Георгиева

Председателя на УС на НСОРБ, кмет на община Велико Търново – Даниел Панов

Кметовете на общините Садово, Панагюрище, Павликени,

Председател на Синдиката на българските учители – д. ик. н. Янка Такева

Директорът на Национален център за повишаване на квалификацията на педагогическите служители към Министерство на образованието и науката – Димитър Асенов

Началникът на военно окръжие II степен – Пазарджик , подполковник Петър Петров

Началник на военно формирование 42610 – подполковник Ангел Ангелов

Асоциацията  на българските градове и региони

Снимка : Драгомир Тетереков

.По повод Деня на Пещера с песни и много настроение, за присъстващите пя певицата Анелия

Снимка : peshteraprim

 

 

 

 

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!