18 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков15:18, 1 май 20241min

1 май – Международен ден на самоеда

samoed
Преди около 7 години един белгиец, който много обичал своите две кучета – порода самоед, решил да предложи 1 май за Международен ден на породата в социалните мрежи.
Идеята му веднага набрала популярност и била подкрепена от стотици собственици на пухкавите, бели домашни любимци по целия свят.
Самоед е порода кучета, принадлежащи към типа шпиц. Техният произход датира от преди 3 000 години, от земите на днешен Сибир, по-точно Урало-Ненецката област. Били открити и внесени в Англия от Ърнест Скот и използвани в много полярни експедиции от Роалд Амундсен, Фритьоф Нансен, дук Абруци Луиджи Савойски и други.
Самоедът е типично впрегатно куче, с мощен гръб и лапи, издръжливо на големи преходи. В миналото са ги използвали като впрегатни кучета, както и за лов и охрана на стадата. Притежават спокоен темперамент, включващ липса на агресивност и позитивно настроение. Цветът им е бял, а козината гъста.
Козината им има уникалното свойство да се „самопочиства“ и да запазва белия си цвят
Мъжките обикновено тежат между 23-30 кг при височина 60-70 cm, докато женските са приблизително 20-26 кг при височина 50-60 cm. Очите им обикновено са тъмно кафяви, с бадемовидна форма. Син, светлокафяв или жълт цвят се смятат за сериозен породен недостатък. Ушите са малки, заоблени, покрити с козина, и с триъгълна форма.
Първият стандарт на породата е приет в Англия през 1909.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!