20 септември 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Деца от Детска градина „Деница“ гостуваха на ДГ “ Сокола“

dg sokola krai remont 2022

Пещера. В училищата и детските градини на общината не съществуват напрежение, дискриминация и езикови бариери. До този извод стигна репортер на Peshteraprim след присъствието си на концерт, в който малчугани показаха най- хубавите си танци и изпяха най- тематичните си песни по повод Великден и Рамазан Байрам.

Снимка : peshteraprim

Деца от ДГ „Деница“ гостуваха на другарчетата си от ДГ “ Сокола“, за да поздравят със своя програма своите приятели по повод Великден. Домакините от ДГ „Сокола“ посрещнаха гостите си с български народни песни и танци, рецитираха стихотворения, и на свой ред се насладиха на акцентите от тематични изпълнения по повод наскоро отминалия Рамазан Байрам.

Снимка : peshteraprim

Гости на тържеството бяха кметът Йордан Младенов и Галя Стоянова- секретар на Община Пещера, Руса Каврошилова- директор на ЦПЛР ОДК- Пещера,  родители, представители от учителските състави на детските заведения.

Снимка : peshteraprim

По този начин целим да насърчим общуването и съвместните изяви между деца от различните етноси, обучаващи се в отделни детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Пещера. Сценарият на веселието включва в себе си елементи от българското и ромското народно творчество. По този начин показваме на подрастващото поколение сходните елементи в културните традиции на двата етноса. Дълбоко се надявам, че така ще постигнем успехи в създаване на предпоставки за успешна социализация на представителите от етническите малцинства и поощряване на взаимното опознаване между етносите и създаване на атмосфера на взаимно уважение, толерантност и разбирателство.„, обясни концепцията на инициативата за Peshteraprim Верка Климентова – директор на ДГ „Деница“.

Снимка : peshteraprim

В края на изпълнената с усмивки концертна програма малчуганите се почерпиха с характерните за двата празника сладкиши. Децата с удоволствие опитаха българските великденски сладки, козунаци, рула, татлии, баклава и сок. За всички имаше умело боядисано яйце, което ще счупят за големия Християнски празник- Великден.

Снимка : peshteraprim

ДГ ”Деница” е построена от „Биовет” – АД и прехвърлена като собственост на Община Пещера след нейното цялостно завършване и обзавеждане. Детската градина започва своята работа от 07.04.1988г. с три целодневни – градински групи и една яслена група. Сградата се намира в центъра на града, но същевременно е и в непосредствена близост до ромския квартал Едиверена. Затова контингента деца, посещаващи детското заведение е изцяло от ромски произход.

Снимка : peshteraprim

ЦДГ “ №4 „ е открита на 01.01.1974 г. с две групи деца и се помещава в старата сграда на ЦДГ № 3 „Вела Пеева“. На 15.09.1974 г. отваря врати новата оборудвана сграда.  На 14.05.2004 г. се навършват 30 г. от откриването на ЦДГ „Сокола“. През 2007 г. се извършва цялостен ремонт на детската градина по Оперативна програма Регионално развитие. Сградата е санирана, сменена е дограмата. През 2010 г. се извършва обновяване на двора на детската градина по Проект Ремонт и модернизация на общински училища и детски градини.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!