18 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Новите фолклорни ризи на ЦПЛР ОДК ще видим в събота на “Пъстроцветна Пещера”

20240422_144322

Пещера. Шестдесет нови фолклорни ризи ще съхраняват частица от българската история в ЦПЛР ОДК Пещера, новината съобщи Руса Каврошилова – директор на културната институция. Дамската фолклорна риза с оригинална бродерия, изработена от „Бозов Стил“ ЕООД в Смолян е украсена с български шевици.

Снимка : peshteraprim
Снимка : peshteraprim

25 атрактивни и удобни костюма вече радват малките грации от мажоретен състав „Перистер“. Средствата за покупка на облеклата в размер на 10 000 лв., са събрани от гражданите на Пещера и „Биовет“ АД. Дарителският чек за сумата бе връчен на ОДК по време на концерт, посветен на откриването на новата учебно-творческа година.

Снимка : peshteraprim

„Гардеробът ни се увеличи с 13 македонски, 8 шопски, 10 тракийски традиционни ризи. 12 са новите  дрехи от беломорсо-тракийската фолклорна област, ихтиманско- пазаджишките са 17 на брой. А украшенията за глава са 13 броя. Гордея се с новите придобивки, защото те са изкуство, с което предците ни са предавали послание за здраве, любов и благоденствие. В тях са закодирани различни символи, които са били част от бита и културата на българина.“, каза Руса Каврошилова.

Снимка : peshteraprim

”Българската шевица е една от най-колоритните на Балканския полуостров.” – подчерта тя. За първи път костюмите и новите ризи ще бъдат представени пред публика на 27-и април, Лазаровден, когато за трети пореден път ще се състои фестивалът “Пъстроцветна Пещера”. На сцената ще видим и изпълненията на артистите от ЦПЛР ОДК – Пещера.

Снимка : peshteraprim

Те ще поднесат съвсем нова концертна програма на своите почитатели. Момите ще са пременени в новите традиционни фолклорни носии, ще пеят обредни песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Ще изиграят характерни за този празник танци. А ръководството на детския комплекс, ще благодари на хората, станали съпричастни в набирането на средства за новите ризи на съставите.

 Очакваме ви в събота от 11:00 ч., на пл. „България“ 

Както винаги ще има възможност и за закупуване на саксийни и градински цветя за всички, които искат да направят двора си още по-красив.

Снимка : peshteraprim

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!