03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Новото ръководство и членове на ТД „Купена“ търси методи за по-качествен туристически продукт

Пещера. Според Календарния план на ТД „Купена“ – Пещера за 2024 година, от 5 до 7 април новото ръководство и членове на дружеството посетиха пещерите „Съева дупка“ и „Венеца“. С цел запознаване с начина на работа на колегите.

Снимка :личен архив

Въпреки приликите, всяка пещера притежава своя специфика, различна материална база, дори съдържание на беседите. За един по-качествен туристически продукт е нужно да се отчитат характеристиките на обекта, да се избягва повторяемост на услуги и атракции. Също е необходимо нововъведенията да се отличават с иновативност и акцент върху екологичния аспект. И дори да звучи като клише, най-важното е да се открие онова, което отличава пещера „Снежанка“ от останалите. Като съответно се наблегне на него.

„Съева дупка“ е монументална пещера, в една от залите на която в миналото са пели известни изпълнители и хорове. Освен разнообразието от сталактити, сталагмити и сталактони с причудливи форми, има и хеликтити наподобяващи корали. Животинският свят е представен от осем вида прилепи. Включена е в „100 национални туристически обекта“.

Пещера „Венеца“ е открита случайно при взривна дейност през 1970 г. Запечатана е с цел опазване на образуванията с включвания на сардоникс, оникс, халцедон и ахат. Но през 2015 година е благоустроена и е създадено ефектно цветно осветление. Радва се на добра посещаемост.

Наситената тридневна програма позволи разширяване на обхвата на посещенията. Те включиха пещерата „Проходна“, с феномена „Очите на Бога“, където са снимани родни и холивудски филми. Последва я известната с праисторическите си рисунки „Магура“, наричана преди Рабишка пещера, с дълга 1700 метра част за посещение. И накрая – „Леденика“ във Врачанския Балкан, която изпъква с уютен информационен център и професионализма на екипа си.

Последните две благоустроени пещери са емблематични за Северозападна България, както за Родопите е „Снежанка“ – „Бисера на Родопите“. Предстои оценка и осмисляне на видяното при колегите и включване на всяка добра идея в нововъведенията. Следва пътуване до Моравския карст и запознаване с опита на Чехия в спелеложкия туризъм.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!