29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

45 години от полета на първия български космонавт

kosmonavt

В Ловеч  ще бъде отбелязана 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

На 10 април 1979 т.  корабът Союз 33 с командир Николай Рукавишников  излита в Космоса. На годишнината Георги Иванов ще бъде посрещнат на централния площад в родния му град.

В тържествената церемония ще участват представителна част от Гарнизон Ловеч и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, както и оркестърът на Военновъздушните сили на България. Генерал – лейтенонат Георги Иванов се очаква да бъде посрещнат в родния Ловеч в 16.30 ч. на централния площад, а след това дапосети Алеята на космонавтите.

Жители на Ловечси спомниха как е бил посрещнат в градаГеорги Иванов след полета му в Космоса преди 45 години.

Специален въздушен поздрав към него и жителите на града ще отправят три самолета от 12-а авиационна база Долна Митрополия.

По повод годишнината ще бъде открита фотоизложба, посветена на годишнината, както и изложба на ракетомодели, организирана от „Моделклуб“ – Ловеч – на площад „Екзарх Йосиф I“.

Празничният ден ще завърши с аудиовизуалния спектакъл „Ловеч – звезден град“.

Георги Иванов излетя в орбита на 10 април 1979 г. На борда на изстреляния космически кораб „Союз 33“ той бе с руския космонавт Николай Руковишников.

Николай Рукавишников и Георги Иванов
Снимка: архив

По план корабът трябвало да остане в Космоса седем денонощия, но проблем с един от двигателите осуетява скачването му с орбиталната станция „Салют 6“ и принуждава екипажа аварийно да се завърне на Земята, след като прави 31 пълни обиколки около нея.

Двамата прекарват в Космоса едно денонощие, 23 часа и една минута.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!