22 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Мощно слънчево изригване йонизира част от земната атмосфера

slunchevo izrigvane

Сателити засякоха мощно слънчево изригване – достатъчно силно, за да йонизира част от земната атмосфера. Учените са забелязали слънчевата избухливост, изригнала от дъното на Слънцето в четвъртък (28 март), с помощта на спътници на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), според Центъра за прогнозиране на космическото време на организацията.

Изригването, което достигна своя пик в 16:56 ч. източно време, беше категоризирано като изригване от клас X1.1. Според НАСА изригванията от клас X са най-мощният вид експлозия, която Слънцето може да произведе.

Експлозията е била толкова мощна, че е йонизирала горната част на земната атмосфера, което е довело до „дълбоко радиозатъмнение на къси вълни над Тихия океан“, съобщава SpaceWeather.com.

Слънчевото изригване беше придружено и от огромно изхвърляне на плазма, известно като изхвърляне на коронална маса. Първоначално учените от NOAA се опасяваха, че то ще се сблъска със Земята и може да доведе до геомагнитна буря, която да засегне сателити, радиокомуникации и друга инфраструктура. В петък (29 март) обаче агенцията обяви, че изригването вероятно ще пропусне Земята.

Слънчевите изригвания са големи експлозии, които се случват на повърхността на Слънцето, когато изкривените линии на магнитното поле внезапно се пречупват, излъчвайки големи количества електромагнитна радиация.

Снимка: Unsplash/NASA/DSO

 

 

 

 

 

Източник : / https://hicomm.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!