13 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:01, 1 април 20241min

Ентусиасти от Пещера, Радилово и Капитан Димитриево чистиха крайбрежието на местен язовир

31smet-1

Пещера. Над тридесет ентусиасти от Пещера, Радилово и Капитан Димитриево се отзоваха на призива на Риболовно сдружение „За Стара река“ и Риболовен магазин „При Томито“ и се включиха в акция за почистване на крайбрежието на язовир Капитан Димитриево.

Много от хората са довели и децата си, което е показателно, че имаме шанс да създадем традиция в чистенето на водоема всяка пролет. „ – каза Мариян Христов председател на „За Стара река“, той разказа, че това не е първата за сезона акция. През март е участвал и в почистването на река Въча, както и на реки край Велинград.

Най-хубавото е, че се включват и хора, които по случайност са край язовира.“ – допълва Томи Каймаканов, той е довел и двете си деца, а те не хабят усилия и се състезават с още няколко малчугана в събирането на изоставени кенчета, шишета от минерална вода и бира, обичайните найлонови торбички  и какво ли още не.

Миналата година чистехме край язовир Батак и в един момент видях, че край нас има и непознат човек. Заговорих го и се оказа, че е испанец. Говорихме на италиански, защото аз съм живял доста време в Италия. Оказа се, че пътува с кемпера си в Родопите и като ни видял дошъл да помага. Носеше си собствен чувал за отпадъци и тогава ми стана болно, че ние не си пазим природата, а този човек е пропътувал толкова километри и е взел мерки да не оставя отпадъци зад себе си.“ – казва Томи.

Аз съм щастлив, че българите започнахме да правим сами ввсе по-често такива акции. “ – споделя Мариян. От година на година все повече хора се включват или сами си решават да почистят. Но нещата винаги се получават когато има сговор и единомислие. Днес например имаме човек, който ни осигури сандвичите – Димитър Данчев от Радилово, той е собственик на „Бистро“ в хипермаркет „Крез“, наш единомишленик е и много му благодарим, „Биовет“ АД осигури водата за пиене, а Община Пещера ще изпратят камиончето да ни вдигне събраните чували с боклуци. Те ни осигуриха и чувалите, и ръкавиците. И така от три страни видяхме помощ, а нашите хора са на линия за да съберем остатъците от други наши колеги, които са ловили риба или са дошли на пикник без да се постараят да почистят след себе си.“ – казва Мариян.

Над 250 чувала с отпадъци бяха събрани от крайбрежието на язовир Капитан Димитриево днес.

Най-странната находка бяха бебешки памперси“. – разказа една от участничките в акцията. „Срамота е, хора. На какво учим децата си като им показваме, че не ни интересува чистотата на природата? Всеки иска домът му да е чист, а общият ни дом – земята, поляните край всяко подобно място са задръктени от боклуци. Но аз имам надежда. Щом четиригодишно дете е грабнало чувала нещата са поправими.

Днешното почистване е прелюдия към идната неделя, когато край водоема ще се проведе първото по рода си състезание за риболов за деца.

То ще бъде предшествано от зарибяване, в което ще се включат и малките, а след това ще започне и надпреварата. Всеки от участниците с призово място ще бъде награден от Риболовен магазин „При Томито“, а за общо 40 -те състезатели е осигурена награда – изненада от „Биовет“ АД.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!