02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Кукери, бабугери и чауши – последен фестивал във фолклорния ни календар за годината

karnaval maska

Турия.  Подбалканското село посреща над хиляда участници в маскарадните игри „Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и чужбина. Маскарадното дефиле има състезателен характер, напомнят от Община Павел баня.

И тази година ще бъдат раздадени награди за най-атрактивен и жизнерадостен състав, за автентични маски, костюми и персонажи, за цялостно представяне и други призове. В деня на фестивала дефилето започва с представяне на всяка група, като участващите състави ще бъдат оценявани от специално жури.

Фестивалът се организира от 60-те години на миналия век и се радва на все по-голям интерес, защото представя в цялата й пъстрота кукерската и маскарадната традиция в различни части на България. Само в региона на Павел Баня кукерите се наричат „старци“. Названието идва от древни езически времена. Затова фестивалът се казва „Старци в Турия“. Това е последният кукерски фестивал във фолклорния ни календар за годината, тъй като кукерските игри традиционно се изпълняват около празника Сирни Заговезни в края на зимата преди настъпването на пролетта, съобщава БТА.

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!