04 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен

narodno sabranie

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен. „За“ приемането на заявлението на Мария Габриел, с което тя се отказва от гласуване на предложеното от нея правителство, гласуваха 236 депутати. 1 народен представител от ПП – ДБ се въздържа.

Проектът на решението беше внесен преди ден от зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, след като преди това сутринта номинираната за министър-председател от най-голямата парламентарна група Мария Габриел подаде писмо в Народното събрание, с което се отказва от кандидатурата си и заяви, че няма да предложи състав и структура на кабинет.

Само час продължи дебата, завършил с 226 гласа „за“ и само един „въздържал се“ на депутат от ПП-ДБ и този резултат даде възможност НС да обяви за неуспешен първия мандат за съставяне на правителство. Дебатът започна с упреци на опозицията към управляващите, основно към ПП-ДБ, които ескалираха, когато от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на формацията Атанас Атанасов обяви решението им – да изпълнят втория мандат като национален и общ с ГЕРБ-СДС, с хоризонт следващите девет месеца. Предложението включва още подписване на споразумение, изработено от преговорните екипи, за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати, и, второ, запазване на настоящия състав и структура на МС.

Нинова заяви, че БСП не желае да участва в преговори за втория мандат, нито иска да получи третия. За предсрочни избори настояха и от „Възраждане“ и ИТН.

Гласуването в Парламента дава възможност да продължи процедурата по връчване на следващия мандат. В рамките на дебата не се изказа нито един представител на ГЕРБ-СДС и ДПС.

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!