03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Празнуваме Тодоровден

curkva
Народният култ към свети Тодор обединява култовете към св. Теодор Стратилат и св. Теодор Тѝрон

Фолклорният образ на св. Тодор го представя като страховит ездач, а календарният отрязък, който му е посветен е опасно, „пропускливо“ време, преход, от една страна, между сезоните, от друга – между живота и смъртта.

„Тодоровата седмица по принцип се смята за „хаталия“, лоша, опасна. Наричат я глуха, черна, празна, нечиста. В миналото този период – от Сирни заговезни до Тодоровден – е бил свързан с редица забрани. Така например жените не бивало да перат, защото ако св. Тодор мине на белия си кон, лош вятър ще облъхне прането. Според поверието ако човек облече такава дреха, се разболява и умира.

Изключително строго се спазва сексуалното табу, защото се приемало, че дете, заченато или родено през Тодоровата седмица, би притежавало свръхестествени качества. То може да се превръща приживе и след смъртта си във вампир, върколак или караконджул.

В Северна България образът на самия светец се осмисля като страховит нощен ездач, който излиза от гробището и обикаля селското землище със своята майка или съпруга, наричана Баба Тодоричка.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!