На 82 г. почина Ангел Марин, вицепрезидент в периода 2002-2012 г., съобщи синът му Симеон Марин. Погребението ще бъде в родния му град Батак, а датата ще бъде обявена допълнително.

Ангел Ма̀рин завършва „Земна артилерия“ в тогавашното Висше военно артилерийско училище в Шумен, а по-късно изкарва и четиригодишен курс на Военната артилерийска академия в Ленинград, СССР (днешния Санкт Петербург). Служи в ракетните войски на българската армия и става техен командващ през 1990 г. През 1998 г. е освободен от длъжността и от военна служба, поради несъгласие с начина на провеждане на военната реформа. Уволнен е дисциплинарно с указ на президента, с мотиви нарушение на деполитизацията в закона за отбраната

През януари 2002 г. влиза в политиката като вицепрезидент на Георги Първанов, какъвто е два мандата.

Снимка : mediapool.bg

След като напусна „Дондуков“ 2, става ясно, че Ма̀рин на своя отговорност е подписал укази за частично или пълно помилване за 49 души, въпреки мотивирания отказ на комисията по помилванията в президентството. Повече от половината от тях са били осъдени за убийство, а шестима – за убийство по особено жесток начин. Едно от най- скандалните помилвания – това на лидера на „Евророма“ и дългогодишен съюзник на социалистите Цветелин Кънчев, се оказа изцяло политически мотивирано.

През 2012 г. Ма̀рин бе награден с орден „Стара планина“ за изключително големи заслуги към България – значителен принос за изграждането и развитието на Сухопътните войски в Българската армия, а като вицепрезидент – и за работата с българите, живеещи извън пределите на страната, Той обаче върна ордена и указа, тъй като предложилият го премиер Бойко Борисов не бил достоен. Борисов пък преди това коментира, че Ма̀рин не е трябвало да получи отличието, защото е помилвал много престъпници.