01 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Девет митрополити отговарят на условията за Патриарх на БПЦ. Сред тях е Николай Пловдивски

aleksandur nevski -sofia

Изборът на нов глава на Българската православна църква трябва да бъде направен в рамките на четири месеца – до средата на юли.

Кандидат за патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 г., да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години и да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Българската православна църква има 13 епархии у нас (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и 2 задгранични (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия).

В момента Сливенската епархия няма избран митрополит след смъртта на Йоаникий. Според богослови смъртта на патриарха ще отложи избора на нов Сливенски митрополит, поради което наследникът на Неофит ще бъде избран сред деветима членове на Светия синод.

Това е така, тъй като четирима не отговарят на условията да оглавят църквата. Трима от тях – Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Неврокопският митрополит Серафим и Старозагорският митрополит Киприан не са навършили 50 години.

Доростолският митрополит Яков пък не отговаря на изискването да е управлявал епархия поне 5 години – той беше избран през 2020 г.

 

Деветимата, измежду които ще бъде избран новият български патриарх, са:

 

  • Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф
  • Великотърновски митрополит Григорий
  • Плевенски митрополит Игнатий
  • Ловчански митрополит Гавриил
  • Пловдивски митрополит Николай
  • Варненски и Великопреславски митрополит Йоан
  • Русенски митрополит Наум
  • Врачански митрополит Григорий
  • Видински митрополит Даниил

 

  • Снимка : peshteraprim
Кой е Николай Пловдивски

Светското име на митрополит Николай е Николай Методиев Севастиянов. Роден е на 19.07.1969 г. в гр. София. Средно образование завършва в родния си град през 1988г. След отбиване на военна служба, продължава образованието си в Софийската духовна семинария, а от есента на 1990 г. e студент в Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ . На 06.12.1990 г. е постриган  в монашество от Врачанския митрополит Калиник. От 1992 г. йеродякон Николай преминава на служение в Софийска епархия и служи като празничен дякон при ПКСХП „Св. Александър Невски“.

На 17.05.1993 г. в столичния храм „Св. Николай Софийски“ е ръкоположен за йеромонах от Българския патриарх Максим и е назначен за ефимерий при параклиса на Богословския факултет. От есента на 1994г. до 1996г. той е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, през 1996 г. е назначен за ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария.

На 29.06.1996 г. по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство.

От месец октомври същата година е назначен за протосингел на Софийската митрополия. Като такъв на 07.07.2001 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ е хиротонисан в епископски сан с титлата „Знеполски“ и е назначен за викарий на Софийския митрополит.

На 04.02.2007 г. е избран, а на 11.02. с.г. и канонически утвърден за Пловдивски митрополит.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!