03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

„Различен свят“ : Прекрасно събитие в Пещера

palitra

Пещера. В прекрасно събитие се превърна откриването на изложбата „Различен свят“ на Мария Баракова и Димитър Стоименов с участието на Мандолинна формация „Елена Генова“ град Пазарджик. Музикантите изненадаха със специален музикален поздрав всеки от авторите на изложбата.Илия Митрев беше подготвил за Мандолинната формация аранжимент на песента „Различен свят“ по текст на Димитър, написана за групата „Войс енд фингърс“ , на която е съосновател и бас китарист.

Присъстващи гости и приятели на Художествена галерия“Проф. Веселин Стайков“ – Пещера споделиха вълнението си от невероятния синтез на музика и изобразително изкуство в уютната галерия на родопския град.

Експонираните 53 картини в залата на галерията представят творци, които показват такова съчетание на талант, майсторство и творчество в живописната техника акварел, която в днешно време изживява своя Ренесанс. Чрез картините им зрителят като с машина на Времето пътува в светове, легенди, забравени или погледнати през ключалката на спомена сюжети.

Димитър Стоименов изписва „Забравени кодове“, спомня ни за митове „Копието на Марс“, „Огледалото на Венера“, избухва с интерпретиран образът на „Нике“ , напомня ни отново за „Различен свят“ и др.

Мария Баракова е подредила своите композиции като „вагоните на експрес“ с чувства и емоция носещи се по линията на творческия дух. Творбите и носещи заглавия „Младост“, „Сила“, „Мъглите“, „Гостенка“, „Родопско село“, „Росица“, „Там край тихата Марица“, „Цветните лъчи на светлината“ са наситени с чувства, спомени докосващи сетивата, напомнящи за аромати от „различни светове“.

Всъщност не темите са толкова важни, акцентът в изложбата са красивите моменти на жива радост от живота и кодираната мисъл в онези легенди и митове пренасящи през времето красотата на жената, носител на безброй алегорични и цивилизационни образи.

Мария рисува със светлина и спонтанна емоция на момента с кратка и съдържателна мисъл, напомня за хайку. В картините на Димитър се вижда и усеща процесът на живописване, емоционална наситеност, внимание към детайла и символика в образи и сюжети. Всяка една картина е част от душата на твореца, парченца от творчески потенциал подредени в „Различен свят“, а в случая, това е една душа в две тела на авторите Мария Баракова и Димитър Стоименов.

Официално беше поднесен Благодарствен адрес до Кмета на Община Пещера от творците. В него творците благодарят на градоначалника за отличните условия предоставяни в галерията. „Радваме се да споделим творчески мисли и търсения с културният елит на града и Вашите гости. Благодарим за подкрепата в нашия творчески път. За 2024-та година Вашата градска галерия е първата ни авторска дестинация, след която продължаваме в Пловдив, Благоевград и Двореца в Балчик….“, пише още в писмото до Кмета.

С уважение, Художници по дух , душа и сърце Мария Баракова Димитър Стоименов гр. Пещера 06 март 2024 година, ХГ „Проф. Веселин Стайков“


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!