28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

От неделя : Новата седмица започва с магнитни бури

slunce

Магнитна буря се очаква да връхлети Земята в началото на новата седмица. За това съобщават от Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География – БАН (НИГГГ-БАН).

„За съжаление AR3590 много бързо се усложни до най-високия клас и започна поредица от изригвания“, допълват от НИГГГ.

Ето какво още пишат те на официалната си Facebook страница:

☀️ Само два са активните региони, видими на слънчевия диск в момента. За съжаление AR3590 много бързо се усложни до най-високия клас и започна поредица от изригвания💥.
🌐 Ротацията на Слънцето го приближава до геоефективна орбита, което означава, че от неделя, 25.02.24г е възможно магнитното поле на Земята да бъде смутено и новата седмица да започне с магнитни бури.

Слънчевото изригване е внезапен, силен изблик на радиация, излъчвана от повърхността на нашето слънце, обикновено освобождавана от слънчеви петна и други области, които имат силна магнитна активност. Когато линиите на магнитното поле на повърхността на слънцето се изкривят и напрегнат, това може да доведе до внезапно освобождаване на енергия, често под формата на слънчеви изригвания и изхвърляне на коронална маса (CME). Докато CME са струи от слънчева плазма, слънчевите изригвания са изригвания на електромагнитно лъчение, включително рентгенови лъчи и ултравиолетова радиация, припомня Newsweek.

Слънчевите изригвания се класират по скала от A, B, C, M и X , като изригванията от клас X са най-мощните. Всеки клас е 10 пъти по-силен от предишния: ракета X1 е 10 пъти по-мощна от M1 и 100 пъти по-мощна от C1. Изригванията от клас X обаче са по-редки и се наблюдават само около 10 пъти всяка година.

ТУК можете да следите данните от Геомагнитна обсерватория Панагюрище в реално време


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!