30 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Да си спомним за Кичка Савова

kichka savova

На 22 февруари се навършват 90 години от рождението на Кичка Савова – една от най-значимите тракийски певици. Всички, които приживе са я познавали, пазят в сърцата си спомен за един талантлив, истински добър, светъл и благ човек. Кичка Савова остави десетки записи за Националното радио, сред които емблематичните „Чула съм, любе, разбрала“, „Раде, Раде, бяло Раде“, „Йовке ле, узунджовке ле“ (от село Узунджово), пренесли през времето нейната преданост към собствените ѝ корени и песенната традиция на Тракия.

Много са младите изпълнители, които певицата успя да приобщи към фолклорното изкуство не само като учител, а и като патрон на Международния фестивал „С песните на Кичка Савова“. Създаден през 2008 г., форумът и до днес събира талантливи певци от различни възрасти в родното ѝ село Сладун, разположено на няколко километра от границата ни с Република Турция.

Фондация „Кичка Савова“ e основана от наследниците на именитата певица.

 

Следвайки своята мисия, фондацията продължава да подкрепя провеждането на конкурса в с. Сладун, в който участниците обичайно са около 1 500. Организира го читалище „Изгрев“, Кметът на селото, подкрепяни от община Свиленград и Кмета арх. Карчев, както и на Министерството на културата и Института за етнография и фолклористика към БАН. Голямата награда, която получават лауреатите, обикновено около 7 деца, е участие в майсторски клас под ръководството на Дарина Славова – една от любимите ученички на Кичка Савова, преподавател по фолклорно пеене в НМА и солистка на ансамбъл „Тракия“.

 

През 2023 г. беше издаден сборник с 20 знакови песни на Кичка Савова – неоценима възможност за младите таланти да черпят от извора.

Песните са аранжирани за глас и пиано от композитора Георги Андреев, директор на НФА „Филип Кутев“. С помощта на Ваня Монева, създател и диригент на световноизвестния хор, който носи нейното име и на Дарина Славова, студенти от НМА ги представиха на концертната сцена. Песните в този сборник ще „оживеят“ отново на виртуалното национално турне чрез изпълненията на студенти и ученици, които ще прозвучат и в ефира на най-значимите национални медии.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!