15 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Димитър Данчев запали фестивален огън среди зиме на мегдана в Радилово

sredi zime na megdana 2024

Радилово. За четвърти път в пещерското село се проведе фестивалът „Среди зима на мегдана“. Негов организатор е Община Пещера и местното читалище „Зора“. Една от причините за провеждането на този празник, е че този ден се смята за среда на зимата.

Снимка : peshteraprim

Това е времето, в което стопаните преглеждат запасите от храна и дърва, за да знаят ще стигнат ли до пролетта, и ако не – да се запасят. За късмет на десетките гости от областта и жителите на селото, слънцето и тихото време бяха предпоставка за приятната атмосфера на мегдана.

Снимка : peshteraprim

Традиционни рецепти и ястия характерни за зимните празници, обичаи, маскарадни игри, фолклор и традиционни храни станаха част от акцентите на феста. Радиловска саздърма и вино, кисело зеле със свинско, сърми, сланина, суджуци тънки мезета- дело на майсторите кулинари приготвени по стари рецепти, печени тиква, пити и погачи примамваха посетителите.

Снимка : peshteraprim
Снимка : peshteraprim

Нагиздени и пременени моми, девойки и напети юнаци, дефилираха с усмивка и се радваха на вниманието на присъстващите, под строгите погледи на по-възрастни техни роднини или съседи. Невероятна музикална шарения бе подготвил Валери Грибачев, познат сред старо и младо с певческите си дарби.

Снимка : peshteraprim

Да се порадват на  непринуденото веселие тук пристигнаха зам.-кмета на Община Пещера Гълъбина Карамитрева, председателят на Общински съвет Васил Филев, съветници от местния парламент, общественици, представители на национални и регионални медии.

Снимка : peshteraprim

Искам да поздравя топло организаторите на тази проява, която се утвърди за четири години и стана очаквано събитие в началото на пролетта. Нека се помни и знае всичко, що е българско, родно и нашенско. Традициите, обичаите, песните и танците на народа ни са нещото, което ни отличава от другите нации. Нека пазим и тачим хората носители на юнашкия дух и българщината. Нека с гордост да се вее българското знаме и звучат гласовете на гайди и песни от фолклорните области на страната ни…“. тези думи са част от поздравителното писмо на Йордан Младенов, огласено от неговата заместничка.

Снимка : peshteraprim

Кметът на Радилово Димитър данчев приветства с добре дошли своите съграждани. Той пожела на участниците и гостите здраве, дълголетие и още много подобни прояви за веселие.

Снимка : peshteraprim

За първи път фестивален огън запали кмета на Радилово Димитър Данчев. Атракцията стана заявка за това, че този форум ще продължи да се развива и да събира гости от близо и далече всяка година по това време. Защото точно тези празници и обичаи ни дават самобитност, колорит и са ярък символ на българщината.

Снимка : peshteraprim

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!