18 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков18:48, 14 февруари 20242min

Йордан Младенов заряза лозите в Радилово и К. Димитриево с новите Кметове

trifon zarezan 2024............

Пещера. Денят на лозарите и виното – Трифон Зарезан, бе отбелязан с шествие в Радилово и Капитан Димитриево. Кметът на общината Йордан Младенов, председателят на Общински съвет Пещера Васил Филев, Гълъбина Карамитрева- зам.-кмет, секретарят Галя Стоянова, общински съветници и много жители на пещерските села уважиха празника.

Снимка : peshteraprim

Водосвет за здраве и берекет отслужиха архиерейте. Те благословиха лозарите и винарите и пожелаха добра реколта, крепко здраве и силно вино. Кметът на Радилово Димитър Данчев и Йордан Младенов извършиха ритуалното зарязване на лозето – за плодородие и богата реколта през тази година. „С днешния ритуал се слага началото на стопанската година. Пожелавам много плодородие и богата реколта“, нарече кметът Младенов.

Снимка : peshteraprim

Тази година в надпреварата за най- добро домашно вино се състезаваха шестима претенденти за призовоо първо място. Данчев връчи наградите на победителите в конкурса за домашно приготвени червени вина – реколта 2023.На първо място енолозите класираха виното на Веселин Зайчев, втори се нареди Георги Войников, третото място остана за Иван Марин.

Снимка : peshteraprim
Снимка : peshteraprim

Кметът на К. Димитриево -Красимир Николов оправи пожелания лозите да родят много грозде, да се напълнят бъчвите с вино, което да се пие само по радостни поводи. „Да е честит празникът, да се леят виното и любовта!“, пожела кметът Йордан Младенов.

Снимка : peshteraprim

Николов огласи победителите сред общо 19 производители, участвали в конкурса за най-добро вино. Комисия в състав Георги Георгиев, Диан Вълев и Наталия Петкова отличиха първите трима в класацията.

Снимка : peshteraprim

Първото място зае Стефан Трифонов, втора се класира Атанаска Симонова, трето място бeше отредено за Георги Спасов.

Снимка : peshteraprim

В конкурсът за най-вкусна и удачно украсена обредна пита участваха 9 кулинарки.

Снимка : peshteraprim

Комисия в състав Наталия Петкова, Анастасия Димитрова и Невена Спасова отличиха майсторките на 2024 година. На първо място се класира Костадинка Симонова, втора позиция зае Йорданка Котарова, трета в класацията се нареди Василка Игнатова.

Снимка : peshteraprim

Празничното веселие продължи с изпълнения на Николай Учкунов. А почитателите и производителите на руйното вино напомниха за поредна година, че младите трябва да проявят интерес към този отрасъл и да видят, че когато традициите се поддържат живи и има помощ от страна на местната и държавната власт резултатите винаги са отлични.

Снимка : peshteraprim

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!