27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

С изложба почитат таланта на художника доц. Стоян Раканов

stoyan rakanov .......

Пещера. Изложба с 24 картини на изтъкнатия художник Стоян Раканов беше открита в ХГ „проф. В. Стайков“. Поводът за изложбата е 90-та годишнина от рождението на твореца. Датата дава повод на Община Пещера и художествената галерия да организират изложба с негови творби, обхващащи различни периоди от творчеството му.

Снимка : peshteraprim

Събитието уважиха кметът Йордан Младенов, екипът му,  Васил Филев- председател на Общински съвет- Пещера, председателят на клуба на местните художници Илия Тончев, представители на семейството му, дейци от читалище „Развитие“, общественици, граждани, приятели и почитатели на изкуството на Раканов.

Снимка : peshteraprim

Творецът бе представен от художникът Константин Атанасов- член на Представителството на СБХ в Пазарджик. „Той обичаше да експериментира, но стилът му винаги беше разпознаваем“, каза видимо развълнуван Атанасов.  На откриването  кметът Младенов каза: „Яркостта, настроение и внушението в картините изложени в тази зала завладяват. Горд съм, че този творец избира да живее и работи точно в Пещера. Радвам се, че неговите картини са на много места у нас, в художествената галерия и художествени галерии в страната, както и на частни колекции в България и в Европа.“

Снимка : peshteraprim

Дъщерята на Раканов, Толина Луланска, която бе на откриването заедно със сестра си, разказа пред присъстващите ключови моменти от творческия му път, разбирането му за света на изкуството. Тя припомни, че баща й осъществява повече от 15 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Пазарджик, Пещера, Велинград, Батак, Септември, в Япония – в градовете Сапоро и Тояма.

Снимка : peshteraprim

Негови картини са притежание на  НХГ; Министерство на културата; ХГ“Станислав Доспевски“, Пазарджик ;много градски галерии в страната ,културни домове ,посолства, фондации, Полша; Дом на руската култура в София, на голям брой частни колекции в страната, Великобритания,САЩ, Русия, Италия, Испания, Франция, ЮАР, Гърция, Израел, Холандия ,Германия, Канада и други.

Снимка : peshteraprim

Доц. Стоян Раканов е автор на десетки публикации- учебници, доклади, статии, рецензии, беседи. Творчеството му е богато и колоритно. Има произведения в областите живопис, фигурално композиране, портрет. Бил е творчески секретар (1969-1986) и почетен член на Дружеството на пазарджишките художници. Член на Дружеството на пловдивските художници. Дългогодишен преподавател (1973-1999), доцент и ръководител на катедра „Изобразително изкуство”  в Пазарджишкия педагогически институт, днес част от Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Снимка : peshteraprim
Сред основателите е на клуба на художниците „Петър Стайков“ в Пещера през 1969г.
Снимка : peshteraprim

Стефан Рабаджийски – внук на големия художник, на 12 години от София изпълни на китара две пиеси и внесе допълнителен емоционален заряд в залата.

Снимка : peshteraprim

Художникът е роден на 17 февруари през 1934 г. в Бургас. Умира в Пловдив през 2007 г.

Снимка : peshteraprim

Творбите, които ще видим в експозицията са част от фонда на пещерската галерия, както от фонда на ХГ“Станислав Доспевски“ – гр. Пазарджик. Изложбата ще остане достъпна до 29 февруари.

Снимка : peshteraprim

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!