25 февруари 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Съдът оправда Бинка Добрева за плагиатството на „Даньова мама“

binka dobreva

Народната певица Бинка Добрева е оправдана на последна инстанция от Висшия касационен съд по обвинението за кражба на песента „Даньова мама“, пише „Телеграф“.

От години наследниците на покойната фолклорна изпълнителка Мария Балтаджиева водят съдебна битка с Добрева за авторството на прочутата мелодия.

На 31 януари ВКС сложи точка на спора, като обяви, че няма безспорни доказателства Балтаджиева да е написала музиката и текста на „Даньова мама“. Песента е регистрирана като народна в „Музикаутор“, както и в архива на фонотеките на БНТ и БНР.

Три съдебни инстанции са приели категорично и еднозначно, че „песента има характер на фолклорна творба, тъй като музиката и текстът й се отличават с типичните за фолклорното творчество вариантност на текста и музикалната структура на песента, даващи основание да се интерпретират по различен начин от много изпълнители, без който и да е от тях да претендира за авторство“.

 

 

 

 

Източник : / https://dariknews.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!