15 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пчеларите ще могат да кандидатстват за европодпомагане през февруари

pchelar

Пчеларският сектор ще може да кандидатства за финансиране общо 6.29 млн. лв. по стратегическия план за развитие на земеделието през февруари, като най-високи бюджети ще бъдат отделени за инвестиции в подновяване на пчелни кошери и техническо оборудване за добив и първична обработка на пчелни продукти.

Това става ясно от заповеди за подготовка на приема на земеделския министър Кирил Вътев и директора на фонд „Земеделие“ Георги Тахов.

Снимка : agro.bg

Пчеларите ще могат да кандидатстват за финансиране в периода между 8 и 22 февруари, като това ще става само през системата за електронни услуги (СЕУ). Във въпросната система ще се осъществява и цялата комуникация между администрацията и кандидатите, става ясно от информация на фонд „Земеделие“.

От общата сума – 6.29 млн. лв., в настоящия прием най-много средства ще бъдат предназначени по интервенцията „Инвестиции в материални и нематериални активи“- почти 1.9 млн. лв. По нея ще могат да се купуват техническо оборудване, машини и съоръжения за добив на мед и първична обработка на пчелни продукти, както и за обезпечаване на дейности, свързани с отглеждането и здравето на пчелите.

Около 1.86 млн. лв. ще отидат за друга атрактивна интервенция в пчеларския сектор – за подновяване и увеличаване на пчелните кошери, а други 1.58 млн. лв. – за борба срещу агресорите и болестите в кошера, става ясно от Заповедта за предстоящия прием.

Пчеларите ще могат да кандидатстват още за финансиране за рационализиране на подвижното пчеларство, за което са отделени малко над 119 хил. лв., както и за запазване и възстановяване на пчелните семейства, за което ще отидат близо 621 хил. лв. от общата сума.

Сред по-малките схеми за подпомагане са още предоставяне на консултантски услуги, изпълнение на изследователски проекти, лабораторни анализи на мед и маркетинг на пчелни продукти.

По настоящия прием ще има заложени разходи и активи с определени референтни цени за финансовата 2024 г., като те са определени със Заповед на земеделския министър Кирил Вътев. За тях кандидатите трябва да представят с подаването на заявлението си една оферта. За активите и разходите, за които няма референтни цени, ще са необходими три съпоставими оферти, уточняват от фонд „Земеделие“.

Източник : / http://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!