28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

През февруари : Сериозна арктична маса ще донесе снежна обстановка и ниски температури

vreme

Почти пролетни температури в началото на месец февруари прогнозират метеоролозите. След 10 февруари, идва корена промяна.

Очаквано понижение във височина.

Запазват се прогнозите за зима към началото на второто десетдневие на февруари, като причината според метеоролозите на Meteo Balkans e очакваното ново стратосферното затопляне. Очакваме и по-сериозно полярно нахлуване и възможен циклогенез над Средиземно море.

Според първичните прогнози се прогнозират валежи от сняг над Балканите.

След изтеглянето на циклона и разширението на АЦ от северозапад, валежите отново ще се усилят, като една от причините са, че при разширяващ се антициклон се генерират възходящи движения в приземните слоеве, което ще усили валежите.

Валежите ще се засилят от антициклона.

След спирането на валежите ни очаква период и на по-ниски температури. Глобалните модели, прогнозират, че този път епицентъра на очакваната снежна обстановка ще са западните и северозападни райони. Очакваната снежна покривка, ще надмине 20 см.

Времето през второто десетдневие на февруари ( обобщена прогноза ) 

Облачността ще се задържи разкъсана, а мъглите в равнините ще се завърнат. Отново ще се очакват застудяване, като в средата на десетдневието температурите ще е под нормата. Ще има условия и за снеговалежи, ще бъде и  студено. Очакваните температури ще с 5-9 градуса под климатичната норма. Очакваните минимални температури ще са между минус 15 до минус 5°С, а максималните – около 1-2°С.

Към края на второто десетдневие и в началото на третото времето отново ще се развали. Очакваме преминаването и на студен атмосферен фронт и образуването на нов средиземноморски циклон.

От последните анализи на глобалните метеорологични модели прогнозират, че се очаква нахлуване на по-сериозна арктична маса от Източна и Северна Европа към централната част на континента. Застудяването ще  окаже влияние и на времето на Балканите.

Обикновеното по-студеното време в Централна и Източна Европа в този период създава условия за възникване на средиземноморски циклони, оказващи влияние на времето над Балканите.

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.meteobalkans.com


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!