05 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В Пещера се проведе публичното обсъждане на бюджета на общината

obsuzhdane byudzhet 2924

Пещера. Публично обсъждане на проектобюджетът на Община Пещера за 2024 година се проведе в залата на Общински съвет. Той бе представен от кмета Йордан Младенов и главният експерт „Бюджет” Кръстина Андреева. Тук бе и Васил Филев- председател на местния парламент.

Проектобюджетът е разработен  така, че да гарантира финансова обезпеченост и стабилност на всички структури на бюджетна издръжка в областта на образованието, социалните дейности, здравеопазването, културата, спорта, чистотата, благоустрояването, административно-правното обслужване на гражданите и другите предоставяни услуги.

Снимка : peshteraprim

С Проекта на бюджет за 2024 г. Община Пещера залага изпълнението на следните приоритети:

Модернизация и развитие на местната инфраструктура;

Подобряване енергийната ефективност на сгради с обществено значение, модернизирано улично осветление, достъпна инфраструктура, зони за отдих и сигурност;

Запазване на финансовата стабилност на Общината чрез спазване на действащите нормативни актове и бюджетна дисциплина.

В сравнение с 2023 г. за 2024 г. са увеличени общите бюджетни взаимоотношения – общата субсидия за делегираните от държавата дейности, и целевата субсидия за капиталови разходи.

Предвидени са еднократни помощи за социално слаби, отпускани по решение на Общински съвет и за помощи в натура

Заложени са средства за подпомагане на родителите на деца от 6 месеца до 2 години  за храна от детска кухня.

Община Пещера подпомага финансово дейността на клубовете на пенсионери, хора с физически и сетивни увреждания, и други нуждаещи се целеви групи.

Планирани са бюджетни средства за финансиране на дейностите на спортните клубове в общината.

Снимка : peshteraprim

С този бюджет стартира първата Инвестиционна програма за общински проекти (до 2026 г.) сключване на споразумения с МРРБ и реализиране на проектите: : „Проект за благоустрояване на район „Изгрев“, в кв.27 по плана на гр. Пещера“, „Благоустрояване на публични пространства в гр. Пещера, участък от ул. „Дойранска епопея“ от ос. т. 544 до ос. т. 513, участък ул. „Георги Зафиров“ от ул. „Дойранска епопея“ до коритото на река „Стара река“ и ул. „Димитър Горов“ между ос. т. 541 до ос. т. 549, вкл. улица тупик между ос. т. 514 и ос. т. 548“, Основен ремонт на водопровод и пътна част на ул.“Петър Горанов“ и ул.“Симон Налбант“, Изграждане на Многофункционална спортна зала в гр. Пещера“.

Община Пещера стартира изпълнението на проекти финансирани от Националния план за възстановяване и устойчивост:

„Модернизация, въвеждане на енергоспестяващи мерки и осигуряване на достъпна среда в училищната сграда на СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Пещера“, „Модернизация, въвеждане на енергоспестяващи мерки и осигуряване на достъпна среда в училищната сграда на ОУ „Любен Каравелов“ – гр. Пещера“, „Изграждане на съвременен младежки център – ключов фактор за личностното развитие и повишаване пригодността за заетост на младите хора в Община Пещера“.

В процес на сключване на договори за безвъзмездна помощ по проекти финансирани от Националния план за възстановяване и устойчивост за енергийна ефективност, фаза 1 за енергийно обновяване на седем многофамилни жилищни сгради в гр. Пещера на: ул. „Михаил Такев“ № 11, вх. А и вх. Б, ул. „Михаил Такев“ № 35, вх. А, вх. Б и вх. В, ул. „Симон Налбант“ № 51, ул. „Симон Налбант“ № 56, вх. А, вх. Б и вх. В, ул. „Симон Налбант“ № 60, вх. А и вх. Б, ул. „Хан Пресиян“ № 10, вх. А и вх. Б, ул. „Хан Пресиян“ № 14, вх. А и вх. Б.

Продължава изпълнението на проектите за подмяна на уличното осветление със светодиодно (LED)“ в гр. Пещера и изграждането на 5 бр. фотоволтаични системи в общините Пещера, Батак, Садово и Стрелча.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!