04 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почина писателят Христо Карастоянов

hristo karastoyanov
На 73 години почина писателят Христо Карастоянов

Той е автор на повече от 30 книги с разкази, романи, повести, новели, пиеси, очерци, стихотворения. Характерна за текстовете му е постмодерната структура на изграждане, в която е особено застъпена фрагментарността. В текстовете си авторът оригинално смесва минало и настояще. Той има подчертан афинитет към изграждане на исторически личности (Нефертити, принцеса Анастасия Романова, Гео Милев, Георги Шейтанов и др.).

Карастоянов е бил редактор на различни периодични издания, отговорен секретар на в. „Народен другар“, драматург и директор на Държавния куклен театър в Ямбол. Редактирал е множество книги на млади български автори.

Освен в литературата той се изявява и в областта на публицистиката с множество статии и есета в различни периодични издания, автор е и на първото монографично изследване за писателя Матвей Вълев (1982).
Романът му „Една и съща нощ“ (2014), посветен на Гео Милев, е определян от българската литературна мисъл като най-добрия роман на десетилетието. Постановката на Иван Добчев „Гео“, създадена по романа, е играна с голям успех на сцената на Народния театър, а по негови разкази е заснет филмът „Следвай ме“ на режисьора Дочо Боджаков.

Христо Карастоянов е носител на редица литературни награди, сред които Първа награда за проза в годишните награди на портал „Култура“ – за романа „Послепис“ (2017); Международна литературна награда „Алеко“ (2022). Негови произведения са преведени на английски, немски, руски, турски и полски език. През 2023 г. издава и последната си книга – „Петият вагон и други истории“.

Погребението му ще се състои на 24 януари от 15.00 часа на ямболските гробища.

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!