02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Хората без постоянен и настоящ адрес в България ще се регистрират на „служебен“ от Кметовете на Общини

dokumenti

Гражданите, които не притежават жилище или не са в състояние да представят изискуемите документи за извършване на адресна регистрация като документ за собственост или за ползване на имот, договор за наем и др., да могат да заявяват адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес на „служебен адрес“.

Това предвиждат промените в Закона за гражданската регистрация (ЗГР), изработен от междуведомствена работна група от МРРБ, МВР, правосъдното министерство, Министерството на електронното управление, омбудсмана, НСОРБ, неправителствени организации и адвокати.

Т.нар. служебният адрес ще бъде в недвижим имот – общинска собственост, който ще се определя със заповед на кмета на съответната община.

Променените предвиждат също гражданите със заличена адресна регистрация, на база подаден сигнал от собственик за извършена регистрация в имота му, както и хора, регистрирани на адреси, които са заличени от Националния класификатор на настоящите и постоянните адреси, тъй като адресът описва празно дворно място или сградата е негодна за обитаване, да могат да се регистрират на „служебен адрес“. Същите права ще важат и за българските граждани, пребиваващи трайно в чужбина, които нямат собствен имот в страната.

Това ще помогне на много хора, изпаднали в тежко положение, тъй като без постоянен адрес не могат да притежават валидна лична карта и да ползват основни граждански права, както и социална и образователна помощ. Липсата на документ за самоличност от страна на родилка например е причина новородено да не може да се регистрира пред официалните органи.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://offnews.bg/


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!