03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пещера отбеляза своето Освобождение

kap safonov 2024

Пещера. „Всеки български град, освободен в хода на Руско турската война в дните на декември 1877 и януари 1878г, традиционно и тържествено чества своята паметна дата.

Снимка : peshteraprim

ДНЕС 19 ЯНУАРИ НИЕ, ОТБЕЛЯЗВАМЕ 146-ТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА НАШИЯ ГРАД.

С уважение и развълнувана почит поставяме венци и цветя  на паметника на капитан Сафонов, когото пещерци ще продължим да наричаме освободител на Пещера.“

С тези думи на водещия Стоян Йовчев в Пещера започна честването на 146-та години от Освобождението на града пред паметникът на кап. Сафонов.

Снимка : peshteraprim

За събитията от онези борбени времена говори заместник-кметът Гълъбина Карамитрева „Гордост за  пещерци е, че във войната участват като опълченци  Нешо Чипев, Никола Марков – Донски и Георги Стоилов-тръгнали към свободата от Кишинев, през р.Дунав и воювали при Шипка и Стара Загора.  Като разузнавачи в руската армия участват : Димитър Горов, участвал при обсадата и освобождаването на Плевен и Стоян Попов – председател на местния революционен комитет,  водач на руските войски в Родопите. Като доброволец участва в Руско-турската война (1877-1878) и Атила Зафиров. Георги Теохаров, друг виден пещерец като юрист е назначен за завеждащ съдебната част във Временното руско управление на българските земи, ръководено от Княз Черказки. В последствие става министър на правосъдието и образованието във възстановената трета българска държава.“

Снимка : peshteraprim

За да почетат подвига на загиналите участвали в Руско-турската Освободителна война, тук пристигнаха Васил Филев- председател на Общински съвет- Пещера, Галя Стоянова- секретар на Община Пещера, лидери на политически сили, общественици, учители, ученици и граждани.

Снимка : peshteraprim

Както повелява традицията венци и цветя на паметника на капитан Николай Сафонов поднесоха от името на кметът Йордан Младенов, председателят на Общинския съвет, представители на Общински съвет на БСП, Общинската организация на ГЕРБ, ПП Възраждане, СОСЗР, Дружество Русофили, ЦПЛР – ОДК, училища и граждани.

Снимка : peshteraprim

Кой е Капитан Сафонов?

Капитан Николай Николаев Сафонов е роден в Орловска губерния. Носител е на много отличия като участник в Кримската война 1853 – 1856 г., а от 1870 г. е командир на рота. Като такъв той участва в Руско – турската война през 1877 – 1878 г. и е бил в състава на 123 пехотен Козловски полк от войските на 9 Армейски корпус.

След освобождението на Пещера на 19 януари 1878 г. Осма рота командвана от кап. Сафонов е разположена в града. За съжаление много скоро след края на войната Николай  Сафонов умира болен от тиф. Това става на 9 март 1878 г.

По инициатива на Стефан Балабанов / зам.-кмет на Община Пещера, мандат 2011-2017/, през 2016г. започва издирване на информация за капитана.

С помощта на Светослав Чанев, дипломат в българското посолство в Москва, са открити 38 документа свързани с руския воин. Разходите по издирването им в държавния военно-исторически архив са поети изцяло от българския дипломат.

От намерените документи става ясно, че Николай Сафонов е роден през 1836 г. в дворянско семейство в Орловска губерния. Освен това се разбира, че неговият полк е сформиран във Витебск (Беларус). Сафонов не е имал деца, но е бил женен за Анна Сафонова.

Всяка година на този ден признателното пещерско население отдава дължимото на този руски офицер и на всички загинали за освобождението на България.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!