27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Професионален празник на работещите в областта на киното

 Обявен с Решение на МС от 27 декември 2005 г.

На този ден през 1915 г. се е състояла и премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант”, който е черно-бял и ням. Сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля в комедията, в стила на Макс Линдер, е Васил Гендов. Смята се, че филмът е загубен и са останали едва 1- 2 кадъра от него.

Първите кинопрожекции в България са се състояли в началото на декември 1896 г. в София, от професор Мелинсон в салона на хотел „Македония“ и кафене „България“. Според вестник „МИР“ са прожектирани „пет хубави картини из живота, предадени много добре от киноматографа“.

Първата кинопрожекция извън София се е състояла през 1897 г. в заведението на Марин Чолаков в град Русе. Собственик на кинематографическата машина и организатор на събитието бил Георги Кузмич. Той прожектирал филм, който показвал посрещането на цар Николай в Париж, един от парижките площади и движещ се влак. Месец по-късно, на 22 март, била организирана поредната прожекция в София.

С понятието българско кино се описва цялата съвкупност от филми, кинофестивали, режисьори, сценаристи и артисти в България.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!