04 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Да си спомним за Калина Малина

Kalina Malina.

Райна Иванова Радева-Митова (1898–1979), по-известна под псевдонима Калина Малина, е българска детска писателка и преводачка, автор на около 50 книги за деца, както и на първия български детски роман Златно сърце (1930 г.), както и на още два романа.

Родена е в София. Била е омъжена за литературния критик Димитър Б. Митов. Превеждала е художествена литература от френски и руски.

Сътрудничила е на сп. ЗвънчеРосицаСветулкаСептемврийче и др. През 1936 г. излиза първата ѝ книга за възрастни – сборника с разкази „Провинциални сенки“, после „Нощни пеперуди“ (1939), „Планинецът“ (1943), повестта „Кръвта на дедите“, романът „Старшата сестра“ (1941). Не спират да излизат и книгите й за деца – „Малките житни зрънца“, „Огърлица“, „Дружната игра“, „Мои познайници“, „Ей, пътечко моя“, „Хилядолетие“. Книгите й за деца са илюстрирани от едни от най-известните български художници – Георги Атанасов, Симеон Венов, Александър Денков, Регина Далкалъчева и др. Въпреки че непрестанно пише разкази, повести, приказки, стихотворения, Калина Малина е редактор в три детски вестника, участва в съставянето на христоматии и учебници. Това е периодът, в който тя работи заедно и с Елисавета Багряна. Сътрудничи и на „Вестник за жената“.

Носител на националната награда „Петко Р. Славейков“ (1977).

Умира на 4 януари 1979 година на 80-годишна възраст в София. Учредена е литературна награда на нейно име.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!