29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

И тази година най-смелите от нас ще се хвърлят за Богоявленския кръст

bogoyavlenie 2023

Ритуалът с хвърлянето на кръста на Йордановден ще се състои. По традиция кръстът ще бъде хвърлен във водите на Стара река от духовниците на 6 януари /събота/. Литийното шествие за Йордановден, ще потегли l 11:30ч., от сградата на Община Пещера, за да стигне до централния дъгов мост в Пещера на пл. „България“.

Новината съобщи за Peshteraprim Архиерейски наместник – свещеноиконом Любомир Траянов.

Снимка : архив
Източник : peshteraprim

И тази година предварително записвания за участие в ритуала по спасяването на причастието, ще се извършват в трите храма на града, уточни отец Траянов. Той допълни, че традицията ще бъде спазена. До участие ще бъдат допуснати ще бъдат допуснати само представилите кръщелно свидетелство от Българската православна църква. Кандидатите ще носят тениски, осигурени от църквата със специален надпис, за да се отличават от присъстващите.

Снимка : iStock

В България традицията с хвърлянето на кръста за здраве има над 200-годишна история. В Пещера ритуалът започвал с водосвет на реката и в нея се хвърлял дървен кръст, за който между младежите се водела борба да го уловят.

Победителят тръгвал с кръста, сложен в котле светена вода и с чемширено клонче ръсел хората в посетените къщи и заведения за здраве. Всеки пускал дребни пари в котлето и черпел „Героя на деня“. От домовете се носели иконите на реката за да ги измият. След водосвета , който имал пушка или револвер стрелял във въздуха за здраве и благочестие на християнството.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!