29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Празник на национална служба „Гранична полиция“

polic

На 22 декември 1887 г. в бр. 145 на „Държавен вестник“ е обнародван първият Закон за пограничната стража, приет от 5-ото Народното събрание по предложение на министър-председателя Стефан Стамболов. С него охраната на държавната граница се възлага на Министерство на вътрешните работи.

От 1946 г. до 1972 г. структурата за охрана на границата е или към МВР, или към Министерството на народната отбрана с названията Гранична милиция и Гранични войски. От 1989 г. до 1991 г. Гранични войски се обединяват с Вътрешни войски под общо командване и общо наименование – Войски на МВР. През декември 1997 г. с приемането на Закона за МВР военизираната структура е заменена от гранична полиция.

Новосъздадената Национална служба „Гранична полиция“ е изведена от състава на Въоръжените сили и е обособена като специализирана полицейска служба за охрана на държавната граница и контрол за спазването на граничния режим.

На 9 февруари 2006 г. 40-ото Народно събрание приема Закон за Министерство на вътрешните работи, с който Национална служба „Гранична полиция“ преминава в Национална служба „Полиция“. Със Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, приет от 40-ото Народно събрание на 22 юли 2008 г., е Главна дирекция „Гранична полиция“ в МВР.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!