30 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Отборите на СУ”Св. Кл. Охридски” и НУ”Михаил Каролиди” спечелиха първото състезание “Пътешествие в миналото”

12участници

Пещера. Отборите на СУ”Климент Охридски” – прогимназиален етап и НУ”Михаил Каролиди”- начален етап са първите победители в първото издание на състезанието “Пътешествие в миналото”, което се състоя вчера в голямата зала на сградата на общежитието на “Биовет” АД – гр. Пещера. Надпреварата се организира от “Биовет” АД, а голямата награда за всички участници е колективна екскурзия. Капитаните на двата отбора отнесоха в своите училища и купа, която ще остане там до следващото състезание през идната година. Купите са преходни и ако догодина отборите не ги защитят, ще поемат към друго училище.

Състезанието започна с официален поздрав от страна на зам.-кмета на Община Пещера – Гълъбина Карамитрева, която благодари на домакините от “Биовет” АД за поредната образователна инициатива и пожела успех на участниците. Гости на събитието бяха Ваня Апостолова, старши експерт по обществени науки и Галина Цанева, старши експерт по български език и литература в Регионалното управление на образованието на МОН – Пазарджик, както и директорите на училищата в Пещера, родители и деца.

” За мен е чест и удоволствие в днешния предколеден слънчев ден да ви приветствам с вашето участие в това състезание, надявам се да покажете много знания и много умения, пожелавам на най-добрият отбор да победи.”- заяви г-жа Апостолова. От името на “Биовет” АД към учителите и учениците се обърна съставителят на алманаха “Осемте хилядолетия на Пещерския край” –

Стефка Венчева. Тя каза: “Биовет” АД освен, че е предприятие, което осигурява препитанието на много семейства в Пещера е и фирма с много социални отговорности към жителите на града. Ръководството на предприятието има огромното желание да подпомага децата на Пещера да се изявяват във всяка една насока и това събитие е част от тази програма за образователното и интелектуалното развитие на най-младите хора, които живеят в Пещера. Всеки един от вас е важен в днешния ден, вярвам, че всеки от вас, деца, е добре подготвен и предстои да видим какво ще се случи. Пожелавам успех и догодина отново да се срещнем, в тази зала, по същия повод!”

Участниците в състезанието бяха разделени в две възрастови групи – от начален (1-4клас) и прогимназиален етап (5-8клас), всеки от отборите се състоеше от по трима души. Три бяха и кръговете, през които трябваше да преминат участниците.

Най-напред капитаните на отборите от ОУ”Св. Патриарх Евтимий” – в състав – Томина Яньова, Симона Рядкова, Светослав Мишекопаранов, ОУ”П.Р. Славейков” – Георги Цветков, Георгия Миткова, Ренгинар Саатчъ, СУ”Св. Климент Охридски” – Карина Коемджиева, Мелек Ахмедова и Надежда Нешкова, ОУ”Любен Каравелов” в състав – Николай Веселинов, Росица Караджова и Николай Танчев и ПГХВТ “Атанас Ченгелев” – Костадин Банков, Стоянка Петрова и Ели Юнакова представиха своите училища и изтеглиха поредността на номерата за отговорите в състезанието.

Разказите на капитаните

От капитаните научихме любопитни факти от историята на училищата. На 63 години е единственото иновативно училище в Пещера – “Свети Патриарх Евтимий”, а в него се издава училищен вестник. Първото професионално учебно заведение в Пещера е ПГХВТ “Атанас Ченгелев”, то е открито на 9 август 1943 г. Патронът на гимназията Атанас Ченгелев е бил директор на Мъжката професионална гимназия, специалист по тютюна и първи висшист с подобно образование в страната. 116 – годишна история зад гърба си има СУ”Св. Климент Охридски”, то и днес е най-голямото училище в града, в него се обучават над 300 ученици от 1-12 кл. В училището са учили двама министри, един зам.-министър, четирима депутати и петима кметове на Пещера. Шивач, обущар и заварчик, може да стане всеки, който иска да продължи обучението си в ОУ”Любен Каравелов”, училището е създадено през 1906 г. и в него има триста ученици. ОУ”П.Р. Славейков” е наследник на класното училище в града, а през 1892-93 и на местната гимназия. Получава името си след смъртта на своя патрон през 1897 г.  След представянето отборите заеха състезателните си места. В първи кръг на състезанието за горните класове всеки от отборите трябваше да отговори на три въпроса, чийто отговори се криеха между страниците на алманаха “Осемте хилядолетия на Пещерския край”.

Журито

Журито показа безпристрастност като още на старта на състезанието два от отборите получиха нулев брой точки заради сгрешени отговори. За сметка на това пък пълните и изчерпателни отговори бяха премирани с по-голям от очаквания брой точки. Председател на журито бе Георги Шопов, който е уредник в Историческия музей, Димитър Павлов – шеф на отдел “Култура” в Община Пещера и съставителят на алманах “Осемте хилядолетия на Пещерския край” – Стефка Венчева.

След поредица от интересни въпроси и отговори в първи кръг във временното класиране  отборите на СУ”Св. Климент Охридски” и ОУ”П.Р. Славейков” бяха с равен резултат от по осем точки, следвани от ОУ”Л.Каравелов” с 6, ПГХВТ “Ат. Ченгелев” – 3 и ОУ”Св. Патриарх Евтимий” – 2 точки.

Втори кръг за по-големите ученици се изразяваше в точното отбелязване на два исторически обекта върху картата на Пещера, заданието включваше да бъдат намерени местоположенията на Историческия музей и паметникът на кап. Николай Сафонов, който се намира в двора на храма Свети Димитър. Заради бързината и верните отговори в този кръг най-добре се справиха представителите на отбора на ПГХВТ “Ат. Ченгелев”, който взе максималният брой точки от кръга, но първи след  етапа станаха СУ”Св. Климент Охридски”, които поведоха с 13 точки общ резултат. Следвани плътно от отбора на ОУ”П.Р.Славейков” с 11 т.

Третият кръг за учениците от 5 до 8 клас бе редене на пъзел с изображението на старата часовникова кула известна в града като Сахата. Краят на този етап оформи и крайното класиране за прогимназиален етап. Така на първо място се подреди отборът на “Св. Климент Охридски”, втори само с точка по-малко станаха ОУ”П.Р.Славейков”, а трети ПГХТВ “Ат. Ченгелев”. Всеки от участниците в трите отбора си тръгна от състезанието с индивидуален ваучер за покупка на стоки от местните книжарници, на стойност от 70, 60 и 50 лв.

Това бе първи кръг за учениците от начален етап, които успяха да се справят много по-бързо от големите със задачата. Така бяха поканени капитаните на отборите от начален етап. Четири отбора си оспорваха надпреварата в тази възрастова група – СУ”Св. Кл. Охридски” с отбор в състав – Катрин Тилева, Благой Делиев и Иоана Николова, ОУ “П.Р.Славейков” в състав – Стоян Антонов,  Стоян Стефанов и Здравко Станков , ОУ “Св. Патриарх Евтимий” и НУ”Михаил Каролиди”. Те също изтеглиха пореден номер за участие в надпреварата и заеха местата си около състезателните маси. Капитан на отбора бе Виктория Толева,заедно с  Вася Шейкинова и София Клисуранова, тя представи своето училище, което има 120 -годишна история. По регламент отборите и от начален и от прогимназиален етап имаха на разположение по половин час, за да решат задачата си. Капитан на отбора на ОУ”Св.Патриарх Евтимий” бе Марина Сандрева, а в отбора бяха още Николай Сотиров и Костадин Сираков.

През това време бе представено методическо помагало

По време на състезанието беше представено методическото помагало „Практически модел на училищното краезнание в град Пещера“. То е съставено от учителите в СУ „Св. Кл. Охридски“ съвместно с Градския исторически музей. Помагалото е финансирано от “Биовет” АД и бе представено от преподавателя Валентин Стоянов.

То обобщава усилията на всички учители от СУ „Св. Кл. Охридски“ за съхраняване на паметта за миналото на града. Всеки учител е представил своя опит как използва фактите от миналото и настоящето на Пещерския край като примери в учебното съдържание. Този опит е структуриран в пет насоки – тема от учебното съдържание за съответния клас; краеведска информация, обвързана с тази тема; дейности на учениците в часа; необходимо време; компетентности, които учениците да постигнат.

Чрез този сборник положителните педагогически практики в СУ „Св. Климент Охридски“ ще станат достояние на всички учители в град Пещера. Ще се повиши интересът на учениците към миналото и настоящето на района; ще се повиши гордостта им от това, че живеят и учат в едно градче, което, макар и малко, е дало достатъчно за успехите на България в различни области. Голяма част от дейностите (проучването на факти за събития и личности; отразяването на съвременните събития) ще превърнат самите ученици в краеведи. Не на последно място споделянето на педагогическия опит и прилагането на тези положителни практики ще подпомогне представянето на учениците в „Пътешествие във времето“ – междуучилищно състезание за миналото и настоящето на града.

Всяко училище в града получи по три броя от помагалото и комплект от алманаха “Осемте хилядолетия на Пещерския край” – първа и втора част. Три комплекта от историческата поредица бяха дарени и на Община Пещера, както и на всеки от учителите по история подготвяли участниците в състезанието.

В книгата са разгледани двете форми за използване на краеведския принцип в извънкласните школи и клубове, каза инспектор Ваня Апостолова, тя очерта връзките между хуманитарните предмети и прилагането на краеведския принцип. “Приносът на учителите е огромен, тъй като те са успели да дадат конкретни примери в различните учебни дисциплини – тема, дейности и конкретно време за изпълнение, както и конкретни компетентности, които трябва да бъдат формирани в резултат на това. Много теми могат да бъдат формирани на база на препоръките дадени от учителите в СУ”Св. Кл. Охридски” – каза г-жа Апостолова.

Играта с публиката

Всеки верен отговор на играта с публиката бе възнаграден с комплект от първа и втора част на алманаха “Осемте хилядолетия на Пещерския край”.  По време на тази игра бяха изнесени и много интересни факти от миналото на града, като това, че в града е съществувала Руска гимназия. Както и че в качеството си на зам.-председател на Народното събрание – Петър Караиванов е сред хората, които са се противопоставили на депортирането на българските евреи. “Бичкия” е голям трион за рязане на дърва, а глаголът “колебая се” се “превежда” като “назландисвам се” на пещерски. Най-популярните две местности край Пещера пък се оказаха – “Бялча” и “Сърнево”.

Втори кръг за начален етап

Последва задачата лабиринт за малките участници – те трябваше да очертаят най-краткия път от пещера Снежанка до НЧ”Развитие – 1873”. Задачата не ги затрудни особено и в рамките на пет минути всички четири отбора бяха успели да дадат верен отговор. Това беше втори кръг от тяхното участие в състезанието.

Третият кръг за малките участници бе отговор на исторически въпроси.

Впечатление на публиката направи това, че малките участници от ОУ”Св. Патриарх Евтимий” са изключително добре подготвени. Отлично впечатление направиха и другите три отбора, но разликата от първия и втория кръг определи и крайните победители. Първи се оказаха децата от НУ”Михаил Каролиди” с 16 точки в актива си, следвани на точка разлика от ОУ”П.Р. Славейков”, трети са ОУ”Св. Патриарх Евтимий”, а четвърти СУ”Св. Климент Охридски”. Всички участници в отборите си тръгнаха с грамоти, а в първите три отбора в класирането с ваучери за пазаруване от местните книжарници.

Приятна изненада

Неочакван гост на събитието се оказа Европейският шампион по бокс Серафим Тодоров. Той обеща, че ще помага на града да развива бокса като спорт, защото тук има много таланти, но е необходим подходящ човек, който да се заеме с местните млади хора, които искат да се развиват в професионалния спорт.

Наградите бяха връчени от председателят на журито Георги Шопов и членът на журито Димитър Павлов. Последваха снимки за спомен с трофеите и грамотите. На по-късен етап ще бъде обявен маршрутът и времето за провеждането на екскурзията, която е подарък за всички участници в състезанието и техните преподаватели.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!