25 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

На 8 декември 1938 г. е родена Красимира Колдамова

balet

Примабалерина Акад. Красимира Асенова Колдамова е българска примабалерина. Родена е в Стара Загора на 8 декември 1938 г. Първоначално завършва Държавното балетно училище в София, а след това специализира в училището към Болшой театър. Възпитаничка е на примабалерината Лили Берон.

Снимка : nbp.bg

Започва кариерата си в Софийската опера. С „Фауст“ откриват фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора Балет Арабеск Красимира Колдамова е една от създателките на балет „Арабеск“. Има над 60 роли в 70 постановки. Играе в редица световни театри, включително е била прима на френския „Гран бале класик“.

Снимка : nbp.bg

Последната ѝ роля е на Едит Пиаф (1998 г.), а на 65-годишна възраст танцува в спектакъла „50 години метаморфози“, посветен на самата нея. Има роли и в киното: във филма „А бяхме млади“ на Бинка Желязкова и филмите-балети „Поети на танца“ на Людмил Стайков и „Куклата“ на Михаил Пандурски.

За нея е БНТ създава документалния филм „Живот на палци“.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!