03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Църквата отбелязва паметта на Свети Стилиян Детепазител

svesht

Днес имен ден имат носещите имената Стела, Стилян, Стилиан, Стилияна, Щерян, Щеряна. 

Светецът се приема за патрон на педиатрията и педагогиката

Стилиян е име с гръцки произход и означава „стълп“- старинна форма на „стълб“ .

Св. Стилиян е закрилник на децата и особено на кърмачетата. Според преданията той е имал чудотворна сила да лекува болни деца. Името му на чудотворец още се прославило и с това, че с молитвата му бездетните жени придобивали прекрасни и здрави деца.

Според народните традиции днес не се подхваща къщна работа, за да не боледуват децата. Жените раздават за тяхно здраве питки и варена царевица. Св. Стилиян е родом от Пафлагония (Мала Азия). Живял е в края на IV и началото на V век. Бил е чудотворен лечител на децата, заради което има прозвището „Детепазител“.

Името му произхожда от глагола „стилоно“, което в превод от гръцки означава „укрепва“ или „укрепващ здравето на децата“.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!