29 ноември 2023
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Ще променят критериите за категоризирането на община и кметство

karta bg oblasti

Правителството прие актуализирана система от критерии и показатели за категоризиране на общините, районите, кметствата и населените места в България.

Причините за актуализацията са настъпилите промени през последното десетилетие в социално-икономическото и демографското състояние на общините и населените места, които имат отражение върху използваната система от критерии и показатели досега. Значителна част от досегашните критерии и показатели са загубили своето практическо значение и актуалност, като за някои от тях вече не се поддържат данни от съответните институции и организации – първични източници на информация.

С правителственото решение се предлага районите в столицата и в градовете с население над 300 000 души да се категоризират, като получат категорията на съответния град, а кметствата да се категоризират, като получат категорията на съответните населени места – техни административни центрове.

Предвижда се категоризацията на общините, районите, кметствата и населените места да се извършва по методика, разработена в съответствие с определените критерии и показатели и утвърдена от министъра на регионалното развитие и благоустройството. За координация и наблюдение на дейността по категоризиране министърът на регионалното развитие създава междуведомствена комисия и определя нейните функции и задачи. В състава на комисията се включват представители на държавни органи и организации на национално, регионално и местно ниво, както и представители на органите на местното самоуправление и на Националното сдружение на общините в Република България по предложение на ръководителите на съответните органи и организации.

Предлага се за извършване на обективна и независима оценка на дейността по категоризиране да бъдат привличани експерти от научно-изследователски организации и институти.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://offnews.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!