20 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Гласуваме на втори тур на местните избори

Днес в страната се провежда втори тур на местните избори. Изборният ден започва в 07.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч.

Ще се гласува на балотажи за кметове в 91 общи, 451 кметства и 31 района, след като миналата неделя в тези населени места никой от кандидатите не получи повече от половината от гласовете. Един срещу друг се изправят двамата кандидати с най-голямата получена подкрепа преди седмица.

До края на изборния ден в 20.00 ч. са в сила забраните за  политическа агитация и за оповестяване на резултати от социологически проучвания.

За балотажите са образувани близо 7,3 хиляди секции. В близо 5,9 хиляди от тях може да се гласува и с машини.

Балотажи днес се провеждат в 19 областни града, включително и трите най големи София, Пловдив и Варна, където отново има избор и на районни кметове, като в 4 кметства се явяват трима претенденти, тай като вторият и третият са с еднакъв брой гласове.

В подвижните секции гласуват и хората с увреждания, които миналата неделя гласуваха в тях, а ако секцията е заличена, те са дописани в избирателните списъци по постоянен адрес.

Говорителя на ЦИК Росица Матева уточни, че хората сами решават как да пуснат своя вот  в секциите със смесено гласуване:

От ЦИК обръщат внимание, че бюлетината или бюлетините от машината се отпечатват последователно и трябва да се вземат  след звуковия сигнал от устройството.

Машина, която спре да работи и не може да се стартира на ново, излиза от строя, а гласуването ще продължава с хартиени бюлетини.

От ЦИК напомниха, че при стартиране на устройствата системната разписка с хеш кода трябва да се поставя на видно място в секционната комисия.

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!