30 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

БАБХ обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в Главиница

kokoshki

Пазарджик. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в Главиница, област Пазарджик. В животновъдния обект се оглеждат около 248 бр. кокошки носачки.

Вирусът е установен при извършване на мерки за контрол в 10-километровата зона, която беше създадена за наблюдение около огнището на Инфлуенца по птиците, регистрирано на 26.10.2023 г. в землището на с. Мало Конаре, област Пазарджик.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение е издадена заповед на изпълнителния директор на БАБХ за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, която обхваща селата Главиница, Алеко Константиново, Мокрище и гр. Пазарджик.

Установена е и 10-километрова наблюдавана зона в община Пазарджик, в която попадат селата Звъничево, Ляхово, Паталеница, Црънча, Братаница, Дебръщица, Огняново, Синитово, Мирянци, Мало Конаре, Добровница, Драгор, Ивайло, Сарая, Юнаците, както и селата Капитан Димитриево и Радилово от общ. Пещера.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, фураж за птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://dariknews.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!