02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Да си спомним за Гаринча

futbol

Мане (съкратено от Мануел) Гаринча (официално име – Мануел Франсишку душ Сантош) (на португалски: Manuel Francisco dos SantosMané Garrincha) е бразилски футболист, смятан за един от най-великите играчи в историята на футбола. Прякорът му Гаринча (Garrincha) на португалски означава птичка.

Става прочут с уникалния си дрибъл с топката.

Гаринча е роден в градчето Пау Гранде на община Маже, от шести район на метрополията Рио де Жанейро, в щат Рио де Жанейро. Краката му са увредени по рождение. Левият му крак е с шест сантиметра по-къс от десния.

Бенефисният мач на Гаринча е на 19 декември 1973 г. на стадион „Маракана“ между отбор на Света и Бразилия пред 131 000 зрители.

Мануел Гаринча е един от най-добрите бразилски футболисти.

Известен е с прозвищата „Радостта на народа“ (A Alegria do Povo) и „Кривокракият ангел“ (O Anjo de Pernas Tortas). Гаринча умира на 20 януари 1983 г., като забравен и беден герой на 49 години, съсипан от алкохола, цироза на черния дроб и дълговете.  Пеле не присъства на погребението. Заявява: „Не обичам погребения.“

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!