13 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

27 октомври – Световен ден на аудио-визуалното наследство

kino

Преди 17 години, на 27-и октомври, Световният ден на аудио-визуалното наследство беше обявен от Организацията на ООН (ООН). Този специален ден има за цел да подчертае важността на опазването на аудио-визуалните документи, включително филми, радио- и телевизионни програми, като част от световното културно наследство.

Световният ден на аудио-визуалното наследство е учреден през 2005 г. чрез Резолюция №53 на 33-тата сесия на Генералната конференция на ООН. В България този ден се чества от 2006 г. Той представлява възможност за световната общност да се съсредоточи върху важността на аудио-визуалните документи като ключов елемент от историята на XX и XXI век.

Аудиовизуалните документи са неотделима част от нашето общо наследство. Те съдържат първичните записи на исторически събития, културни изрази и социални промени. Въпреки технологичния напредък и съвременните дигитални средства за съхранение, аудио-визуалното наследство е застрашено от фактори като умишлено унищожение, гниене и технологично остаряване.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!