03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

145 г. от създаването на БЧК

bulgarski cherven krust

На 25 октомври 2023 г. се навършват 145 години от създаването на първото червенокръстко дружество в България.

Честванията ще преминат под патронажа на президента на Република България Румен Радев, сред поканените на тържеството са и представители на изпълнителната власт, партньорски организации, дарители, приятели и съмишленици на  Българския Червен кръст.

През годините БЧК е давал своята подкрепа на страдащите и бедстващите у нас, а солидарно с другите червенокръстки организации от различните страни винаги е бил там, където има нужда от съпричастност и подкрепа. Българският червен кръст работи по над 30 програми и проекти, като подпомага най-уязвимите групи в обществото. Много от дейностите се ръководят и осъществяват от многобройните доброволци – двигателят на различните акции и инициативи на БЧК.

На 3 ноември 1880 година в Пещера е основано дружество “Св.Панталеймон”, като клон на пловдивското дружество.То е предшественик по дейност на дружество “Червен кръст”, което се учредява по-късно през 1885 г. и действа по време на Сръбско-българската война.

Дейността на дружеството се свежда до грижи към болните, недъгавите и старите хора, към разпространението на здравна просветна литература и хигиена. Пещерското дружество открива на 1 септември 1883 год. първата околийска болница в Пещерска околия, настанена в метоха на църквата “Св.Петка”. Издръжката на болницата е изцяло за сметка на пещерските граждани, на техните дарения.

Това е така до Съединението, когато издръжката се поема от Пещерската община.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!