29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Отбелязваме Световния ден на зрението

oko

На 13-ти октомври отбелязваме Световния ден на зрението – международен ден за информираност, който се провежда всяка година, за да обърне внимание на заболяванията свързани със зрението и важната роля на регулярните прегледи при превенцията им.

Според Световната здравна организация около 2,2 милиарда души в световен мащаб имат увредено зрение, като при 1 милиард, или почти половината, от тези случаи е имало възможност за предотвратяване на увреждането. Данни на Международна агенция за превенция на слепотата сочат, че през 2020 година хората в България с нарушено зрение са 1,3 милиона, а 20 000 от тях със слепота.

Повечето хора с увредено зрение и слепота са на възраст над 50 години, но загубата на зрение може да засегне хора от всички възрасти. Сред водещите причини за увреждане на зрението и слепота са катаракта, макулна дегенерация свързана с възрастта, глаукома, диабетна ретинопатия. Макулната дегенерация свързана с възрастта е третата най-честа причина за слепота в света и водещата причина в страните с по-високи доходи и застаряващо население. Приблизително 5% от слепотата в световен мащаб се дължи на макулна дегенерация свързана с възрастта, а през 2020 година 196 милиона души са страдали от заболяването.

Световен ден на зрението

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!