03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В Кюстендил се проведе Националният турнир по художествена гимнастика “Райна Афионлиева“

rayna afionlieva
Пещера- Кюстендил. В Кюстендил се проведе втория турнир за купата на Райна Афионлиева.
Стил, силна надпревара и „златно“ присъствие на Втория национален турнир „Райна Афионлиева“
(снимки: Adore Pirin)
На 7-ми – 8-ми октомври 2023 г., в залата по художествена гимнастика на ст. „Осогово“, Кюстендил се проведе Националният турнир по художествена гимнастика “Райна Афионлиева”.
Турнирът носи името на създателката на кюстендилската школа – г-жа Афионлиева, която е родом о Пещера и лично присъства на състезанието.
Много добра организация, силна конкуренция и „златни“ гости събраха фенове на художествената гимнастика в Кюстендил.
Турнирът се провежда за втора поредна година. В надпреварата се включиха около 300 гимнастички от 12 клуба на възраст от 5 до 19- годишна възраст.
Главен съдия на турнира бе Румяна Бурова – международен съдия, категория „Бреве“, а главен секретар – Моника Панайотова – спортен мениджър на БФХГ.
Президентът на БФХГ, г-жа Илиана Раева, успя да присъства на състезанието и лично поздрави участничките, треньорите и организаторите. Тя посъветва децата да не спират да мечтаят, да си поставят високи цели и да се борят за постигането им, а техните родители – да бъдат търпеливи и да ги подкрепят.
Специални призове получиха най-отличилите се гимнастички в надпреварата, като при жените „Мис турнир“ грабна състезателката Ема Маринова от Спортен клуб “Виктория”, гр. Перник, а с приз „Най-технична гимнастичка“ бе отличена Рая Сръндева от СКГ “Велбъжд”.
Впечатляваща жена, отличен треньор, достоен човек! Дългогодишен треньор в националния отбор! Треньор на световни и европейски шампионки.
Много те обичам, Райне!„, написа в социалната мрежа Илиана Раева – председател на Българската федерация по художествена гимнастика, бивша състезателка и треньорка – на клуб „Левски“ и националния отбор, едно от „златните момичета“ на Нешка Робева.

Райна Афионлиева е родена в Пещера на 6 август 1940 г. . Тя е заслужил треньор по художествена гимнастика (1977) и заслужил деятел на физкултурата (1983). Удостоена със званието „почетен гражданин на Кюстендил“ през 1983 г. и „почетен гражданина на родния си град Пещера“(2018г). Носител на орден „Червено знаме на труда“ (1983).

Завършва ВИФ „Георги Димитров“ – гр. София (1963). Същата година започва работа като треньор по художествена гимнастика в ученическата спортна школа в гр. Кюстендил.
От 1967 г. е директор, а впоследствие главен треньор в Центъра за високо спортно майсторство в Кюстендил. От 1968 г. работи и като помощник-треньор в националния отбор по художествена гимнастика. Подготвя първите световни вице – шампионки (1977) и европейски шампионки (1978) по художествена гимнастика в ансамблово съчетание : Красимира Василева и Мая Георгиева; световните шампионки в ансамбъла от Страсбург, Франция (1983) – Илиана Илиева и Цветомира Филипова. за европейското първенство във Виена (1984) подготвя ансамбловото съчетание на австрийския национален отбор.
От нейните възпитанички в Кюстендил 4 са заслужили майсторки на спорта и 25 – майсторки на спорта.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!