16 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Поклонници тръгват по стъпките на св. Петка Търновска

curkva sv petka

Пещера. Хиляди поклонници тръгват по стъпките на св. Петка Търновска (Българска) по повод празника й на 14 октомври. Туристически фирми вече започнаха записвания за турове, които включват посещения на храмове и местности, свързани с живота на мъченицата и нейните мощи.

Снимка : peshteraprim

Доста поклонници за празника се очакват и в Пещера. Те пристигат с организиран транспорт от цялата страна, като заплащат между 25 и 30 лева. В храма в центъра на града се намира единствената чудотворна икона на светицата на българска територия. Около нейната поява има различни легенди.

Снимка : peshteraprim

Църквата „Св. Петка“ в Пещера е била изградена от дърво и изгаря напълно през 1901г. Събитието силно развълнувало целия град, който сметнал случилото се за лоша поличба. От огнената стихия невредими останали иконата на Св. Петка и мощите.

Снимка : peshteraprim

Новата църква се изгражда от първомайстор Герги Катин. Тя е по-висока с 0, 50см. от старата и строежът е завършен в 1904г. Иконостасът е изработен от студента Павел Ташев от с. Брестовица, доправен от братята на свещеник В. Караджов, майстори от Дебърската школа.

Снимка : peshteraprim

Иконите са нарисувани от пещерския художник Петър Стайков и Петър Зографски. Църквата е осветена от митрополит Теодосий на 22 май 1905г. Патронен празник на църквата остава 14 октомври- Петковден, когато много хора преспиват в храма за здраве.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!