19 юли 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Световно известен кинематографист снима филм в Радилово през 1948 г

kino

Радилово-Пещера. Преди 75 години в Пещера пристига със свой екип Йорис Ивенс-световен творец в киноизкуството. Той идва придружен от Захари Жандов /род.1911/, за снимки на документалния филм „Господарите на дъжда“.

Продукцията се реализира в Радилово. Тема на филма са тютюнопроизводителите и новото отношение на обикновените хора към труда.

Оператор е Марион Мичел- Гюпар, негова сътрудничка-американка, която идва 10 години по-късно и събира живите участници във филма, за да изследва станалата промяна във физиката, в душевността и бита на хората /1958/.

Участниците в творческия екип често вечер имат срещи с пещерски младежи и граждани в читалищната градина, където Йорис Ивенс разказва за своите пътешествия по света и казва, че ще се установи в Париж, когато престане да работи, че този град най-много му харесва и го привлича.

Разказва за познанствата си с Айнщайн, Ромен Кармен, Шостакович, Хемингуей, Пол Робсън, Жак Превер Жерар Филип и др.

Йорис Ивенс е роден в Нимег-Холандия /1899/. Класик на документалното кино, той създава филми за различни , отдалечени точки една от друга „горещи точки на нашия век“. За създадените от него над 40 филма, казват, че е „изминал маршрута на XX век“.

Създава филми за за бившия съветски съюз, Белгия, Испания, Китай, САЩ, България, ЧССР, Полша, ГДР, Куба, Чили. Навсякъде успява да надхвърли актуалното и да достигне универсалното.

Като поет, публицист и хуманист е съхранил в паметта на хората  войни и революции, процеси на политически и социални промени.  Неговите филми не могат да остареят. Творец-влязъл в световното киноизкуство. Установил се е да живее в Париж- ул. „Дьо Сен Жер“ №1, където празнува рождения си ден.

 

 

Анастас Б. Пунев

Източник : Енциклопедичен речник Пещера


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!