29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Доц. Спас Ташев: РСМ се опитва да наложи мнението, че в Албания няма българи

doc spas tashev tirana albania 2023

Република Северна Македония се опитва да наложи мнението, че в Албания няма българи, посочи доц. Спас Ташев, чиято книга „Българите в Албания“ беше представена в Тирана при посещението на вицепрезидента Илияна Йотова. Събитието в Тирана е в навечерието на преброяването на населението в Албания, което започва в понеделник и е важно за българската общност.

Албанските власти са доказали, че държат различните етнически общности в страната да запазят своите традиции за разлика от други съседни държави, с които имаме сериозни проблеми в това отношение. Това каза от своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова, визирайки Република Северна Македония.

Заради традицията сме научени да съжителстваме най-добре с другия и когато в един албански дом дойде гост този дом принадлежи, както на домакина, така и на неговия гост. С тази албанска поговорка вицепрезидентът Илияна Йотова започна представянето на книгата на доц. Спас Ташев „Българите в Албания“.

Това е книга на приятелството, а не на разделението и омразата, посочи авторът на изданието „Българите в Албания“ доц. Спас Ташев.

Той също така посочи, че Северна Македония вкарва представители на промакедонски организации като членове в комисиите за предстоящото преброяване на населението в Албания и им поставя задача да променят етническата идентичност на хората, каза още Ташев:

„През последните няколко месеца пък във изданието на местната организация на македонците в Албания се публикуват исторически фалшификати, в това число твърдения, че България е преследвала разни революционни дейци. Това не е вярно и се прави с цел да настрои местните хора срещу България. Последното нещо, за което научих през тези два дни, е, че в отделните преброителни комисии като членове се вкарват от подобни промакедонски организации хора и им се поставя за задача при преброяването да подменят етническата идентичност на хората. Тоест тези, които се декларират българи, да бъдат записвани като други – най-вече като македонци. Това не трябва да се допуска в никакъв случай.“

Припомняме, че властите в Тирана признаха официално българското национално малцинство преди шест години.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!