11 декември 2023
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков07:45 | 2 септември, 20231min

Август в България е бил най-горещият за последните 70 години

termometar.

Месец август 2023 година е един от най-топлите месеци за последните 70 години, съобщават от НИМХ. Средните месечни температури са между 20.5 и 27.5 °С и имат отклонение от месечната норма между +0.3 и +3.1 °С. Най-високата измерена температура е 41.5 °С – на 4.VIII в с. Новачене, обл. Плевен. Най-високите измерени температури са над 40 °С в 6 оперативни метеорологични станции на НИМХ, но няма надминати абсолютни максимални температури. В София най-високата измерена температура е 35.4 °С, също на 4.VIII.

В по-голямата част от страната месечните суми на валежа са между 1 и 80% от климатичната норма, но в части от Западна и Централна България са между 80 и 183%. Най-оскъдни са валежите по Черноморието (Варна – 1%), а най-обилни са в Югозападна България (Благоевград – 183%). Този месец август е с по-малко валежи от август 2022 г., но с повече от август 2021 г. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 85 mm от дъжд и град в Угърчин, обл. Ловеч, на 25.VIII.

През първите дни от месеца в челото на барична долина, определяща времето в Западна и Централна Европа, над Балканския полуостров се пренасят топли въздушни маси от югозапад. Преобладава слънчево и горещо време. Температурите се повишават и на 4.VIII максималните са 38-41 °C. На 5.VIII е все още предимно слънчево и горещо, но над Централното Средиземноморие се формира циклон, който бързо се развива и премества на изток. През нощта срещу и през деня на 6.VIII през страната преминава студен атмосферен фронт. На много места от запад на изток има валежи и гръмотевични бури, на места в западните райони валежите са значителни. Температурите чувствително се понижават.

От бурите са нанесени щети по сгради, паркове и земеделски площи в Източна България. В Дулово и Силистра градовите зърна са били с големина на яйце. В Исперих и околните села е унищожена селскостопанска реколта. В Сливен и Симеоновград са подадени множество сигнали за прекършени клони и повалени дървета, има затиснати коли. Проливният дъжд е наводнил част от ГКПП Капитан Андреево. През следващите дни до края на първото десетдневие времето е хладно, облачността е предимно значителна и на много места, с изключение на 9.VIII, има валежи и гръмотевични бури.

През периода 11-14.VIII температурите постепенно се повишават, но остават по-ниски от обичайните за началото на второто десетдневие. Времето е слънчево, над планинските райони с незначителна купеста облачност. В източната част от страната е ветровито, с умерен и временно силен североизточен вятър. На 15.VIII баричното поле се трансформира в циклонално.

През страната преминава фронтална система. На много места отново има краткотрайни валежи с гръмотевици, а температурите относително се понижават. През следващите дни до края на второто десетдневие югоизточната част от Балканите е под влияние на област на ниско налягане над Мала Азия, а северозападната – на област на високо налягане с център северно от полуострова. В по-голямата част от страната е предимно слънчево, в равнините – отново горещо.

През първите дни от третото десетдневие, в антициклонално барично поле, е предимно слънчево и горещо, в равнините температурите достигат 38-39 °С. На 22 и 23.VIII в следобедните часове на отделни места в Западна България се развива купесто-дъждовна облачност и има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. На 24.VIII през страната преминава размит студен атмосферен фронт. Въздушната маса е силно неустойчива и на много места има валежи, гръмотевични бури и градушки, в някои райони валежите са значителни. В Горна Оряховица в резултат на буря с интензивен дъжд, гръмотевици и едра градушка са наводнени мазета и приземни етажи на частни и обществени сгради. Унищожена е цялата реколта в градините, градовите зърна са образували ледена покривка.

През периода 25-28.VIII е предимно слънчево и горещо. Горещо се задържа и на 29.VIII, но под влияние на приближаващ от запад студен атмосферен фронт над Западна България въздушната маса се лабилизира. Развива се купесто-дъждовна облачност, започват валежи и понижение на температурите. През последните два дни от месеца в страната преобладава слънчево време с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, на места превалява краткотраен дъжд с гръмотевици. Температурите се понижават и са близки до обичайните за края на август. На 30.VIII при гръмотевична буря мълния падна на стадион „Дунав“ в Русе и две деца са поразени по време на тренировка.

През втората половина на месеца високите температури и човешка небрежност станаха причина за множество горски и полски пожари в Южна България. Над 15 000 дка са изгорели при пожара около село Изворище, Бургаско. Бедствено положение е обявено в община Свиленград, където огънят е обхванал също над 15 000 дка площ в труднодостъпен горски терен. Частично бедствено положение е обявено и в община Чепеларе заради бушуващ пожар между селата Хвойна и Студенец. Пламъците са унищожили над хиляда декара борова гора.

Времето не е било благоприятно за реколтата

През по-голямата част от месец август и в повечето райони на страната агрометеорологичните условия се характеризират с високи температури и недостатъчни валежи. Изключение правят Разград, Сливен, Карнобат и Шумен, където падналите валежи имат стопанско значение – от 15 до 45 l/m2.

Горещото време в началото на август, с екстремно високи максимални температури до и над 40 °С (Ловеч, Свищов, Русе, Силистра), причини стерилност и окапване на завръзите при част от зелeнчуковите култури от късното производство (тиквички, корнишони). Разразилите се бури през първата седмица от август на много места в източните и южните райони (Шумен, Силистра, Дулово, Генерал Тошево, Крушари) и падналите градушки са нанесли сериозни щети на земеделските култури (изпочупени клони, полегнали посеви, унищожени слънчоглед и зеленчукови насаждения).

През второто десетдневие на август сухото и горещо време доведе до задълбочаване на дефицита на почвена влага и постави под въпрос оцеляването на част от полските култури, отглеждани при неполивни условия.

Нивата на реките са под праговете

През изминалия месец реките в страната бяха с водни количества около и под праговете за средни води и около праговете за ниски води. Вследствие на валежи в периодите 5-6.VIII и 24-25.VIII в резултат на валежи сa регистрирани краткотрайни повишения на речните нива, по-съществени във водосборите на реките Искър, Янтра и Арда. Интензивни валежи на 24.VIII причиниха поройно наводнение в гр. Горна Оряховица.

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!